Filtruj według

Marka

Marka

Cena

Cena

  • 32,00 zł - 64,00 zł

Chlorella

Chlorella posiada wysoką wartość zielonej algi o bogatej zawartości witamin i minerałów. Wykazuje przede wszystkim działania antyoksydacyjne i antynowotworowe. Odpowiada również za ogólną poprawę układu odpornościowego. Jest doskonałym środkiem do profilaktyki i leczenia anemii, nadciśnienia, zapalenia jelita grubego czy schorzeń wątroby. Pomocna jest także w napięciach przedmiesiączkowych, łagodząc doskwierające objawy. Ponadto zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, tym samym zapobiegając chorobom serca.

Aktywne filtry

YANGO Chlorella - rozerwane ściany komórkowe...

Cena 32,99 zł
Availability: Out of stock
OPIS: Chlorella to rodzaj alg jednokomórkowych, które żyją w słodkiej wodzie. Są zdolne do fotosyntezy (procesu przemiany światła słonecznego w energię). Wraz ze Spiruliną, inną algą, są one uważane przez ludzi z całego świata za t.zw. “superżywność”. W przypadku stosowania chlorelli w formie pożywienia lub suplementu, używane są wszystkie części algi. SKŁADNIKI: Chlorella (Chlorella vulgaris). Skład kapsułki: Celuloza roślinna (wegetariańskie). Składnik aktywny 1 kapsułka  3 kapsułki  Chlorella 360 mg 1080 mg SPOSÓB UŻYCIA: 1 kapsułka 3 razy dziennie. Kapsułkę połknąć i popić dużą ilością wody, po posiłku. PRZECIWWSKAZANIA: Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Osoby przyjmujące leki przed użyciem powinny skonsultować się

Chlorella vulgaris to jedonkomórkowa alga żyjąca w słodkich wodach. Pochodzi z Korei Południowej, jednak dzięki swoim niezwykłym właściwościom odżywczych znana jest już na całym świecie. Zawiera bogactwo witamin, aminokwasów, cukrów, kwasów nukleinowych, a także dobrze przyswajalnego białka. Regularne spożywanie chlorelli może pozytywnie wpłynąć na odporność naszego organizmu, wzrost sił, a także poprawę zdrowia.

Na rynku chlorella dostępna jest w formie sproszkowanej lub jako suplement diety w formie kapsułek. Algi w tabletkach przyjmuje się doustnie, natomiast proszek stanowić może dodatek do potraw czy składnik deserów. Przez swój specyficzny smak najczęściej jest składnikiem koktajli, które nabierają dzięki niej wyrazistego, zielonego koloru. 

Właściwości chlorelli

Chlorella zawiera: 

  • Witaminy - A, E, C oraz grupę witaminy B
  • Minerały - żelazo, potas, wapń, magnez, fosfor, selen, mangan, cynk, jod
  • Kwasy tłuszczowe omega-3
  • Kwasy nukleinowe
  • Błonnik
  • Kwas foliowy
  • Chlorofil

Zalety suplementacji chlorelli

  • Wykazuje właściwości detoksykujące - chlorella ogranicza wchłanianie do organizmów toksyn takich jak alkohol, chemikalia czy pestycydy. Jest także wykorzystywana do oczyszczania organizmu, szczególnie wątroby, przyspieszając jej regeneracje. 
  • Wspomaga proces wytwarzania białych krwinek, czyli leukocytów. Wspierają one układ odpornościowy poprzez zwalczanie bakterii i wirusów
  • Działa antybakteryjnie, przez co przyspiesza gojenie ran
  • Pomaga w walce z anemią dzięki wysokiej zawartości żelaza, kwasu foliowego oraz witaminy B
  • Zawierając chlorofil pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego - poprawia odporność organizmu. 
  • Opóźnia procesy utleniania komórkowego oraz zwalcza nadpotliwość
  • Poprawia trawienie oraz obniża poziom cukru we krwi
  • Jest naturalnym probiotykiem

Chlorella w diecie wegetariańskiej i wegańskiej

Chlorella stanowi cenne źródło minerałów, witamin a także białka dla osób będących zarówno na diecie wegetariańskiej jak i wegańskiej. 100g algi dostarcza ponad 58g w pełni przyswajalnego białka. Można je porównywać z białkiem zawartym w jajach kurzych czy soi. Zawiera wszelkie aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Algi pomagają także uzupełnić niedobory witamin i minerałów, których często nie jest się w stanie zapewnić w pożywieniu pochodzenia roślinnego. 

Chlorella w okresie jesienno-zimowym

Chlorella działa na układ immunologiczny zwiększając odporność błon śluzowych organizmu. Szczególnie w okresie jesiennym, kiedy nasz organizm narażony jest na obniżenie odporności czy walczyć może z wieloma infekcjami zaleca się więc stosowanie alg. Dodatkowo, stymulując wytwarzanie leukocytów - białek krwinek, wspomaga organizm w zwalczaniu wirusów i bakterii.

Działania uboczne chlorelli

Organizm dobrze przyjmuje chlorellę przez co ryzyko wystąpienia skutków ubocznych jest niewielkie. Warto jednak przestrzegać zalecanych dawek dziennego spożycia, które w przypadku chlorelli w proszku szacuje się na 3 do 5 gram, a tabletek od kilku do kilkunastu sztuk. Aby uzyskać najlepsze efekty chlorellę powinno przyjmować się przez okres od 2 do 3 miesięcy, a następnie zastosować kilkunastodniową przerwę.

Mimo niewielkiego ryzyka do skutków ubocznych zażywania chlorelli należą:

  • reakcja alergiczna
  • Wzdęcia, ból brzucha oraz nudności
  • Uczucie ociężałości
  • Ostrzenie zmian trądzikowych

Chlorella nie jest zalecana kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią, dzieciom i osobom starszym.