Filtruj według

Marka

Marka

Cena

Cena

  • 27,00 zł - 107,00 zł

Czarny bez

Czarny bez to roślina bardzo powszechna i zapewnie wszystkim znana. Posiada wiele wartości odżywczych oraz właściwości lecznicze. Przede wszystkim pomaga przy przeziębieniach i grypie, ponieważ działa napotnie, przeciwgorączkowo oraz przeciwbólowo. Działa także przeciwcukrzycowo, ponieważ obniża poziom cukru we krwi. Ponadto pomaga usuwać szkodliwe toksyny z organizmu. 

Aktywne filtry

DOCTOR'S BEST Immune Booster (120 kaps.)

Cena 106,49 zł
Availability: Out of stock
Ponieważ sezon przeziębienia i grypy trwa co roku dłużej, opracowaliśmy tę ulepszoną formułę, która pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Ta potężna formuła wykorzystuje cynk i czarny bez, aby wzmocnić funkcje odpornościowe dwukrotnie. Dodatek Echinacea, tradycyjnego zioła używanego od wieków, pomaga aktywować i pobudzać naturalny potencjał odpornościowy organizmu. SKŁAD: cytrynian cynku, ekstrakt z echinacea purpurea, ekstrakt z czarnego bzu, hypromeloza (kapsułka wegetariańska), celuloza mikrokrystaliczna, maltodekstryna, dwutlenek krzemu, sole magnezowe kwasów tłuszczowych (źródło roślinne). Składnik aktywny 1 kapsułka RWS** Cynk (cytrynian cynku) 11,5 mg 115 % Ekstrakt z echinacea (części nadziemne) 200 mg - Ekstrakt z czarnego bzu (owoc) 150

Czarny bez charakterystyka 

Czarny bez zwany również bzem lekarskim to roślina powszechnie występująca w Polsce jako krzew lub małe drzewo. Osiąga wysokość do 10 metrów, a jego liście są dwukrotnie dłuższe od swojej szerokości. Kwiaty czarnego bzu są koloru białego i wydzielają bardzo intensywny zapach. Roślina kwitnie zazwyczaj w maju i czerwcu, wtedy na krzewie można zauważyć drobne, lekko żółte kwiaty. W kolejnych miesiącach zaczyna owocować i pojawiają się małe, kuliste jagody o intensywnej czarnej barwie. To właśnie one wykazują działania zdrowotne dla organizmu. Przede wszystkim posiadają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne. Poprzez swoje niewielkie wymagania glebowe czarny bez można spotkać niemalże na całym świecie. Głównie występuje w Europie, Azji, Ameryce Północnej i Południowej oraz w Afryce Północnej. Roślina znalazła swoje zastosowanie również w przetwórstwie żywności jako naturalny barwnik. Znajdziemy go m.in. w galaretkach, dżemach, marmoladach sokach czy winach.

Właściwości zdrowotne czarnego bzu

Działania lecznicze występują zarówno w owocach jak i kwiatach rośliny. W kwiatach znajdziemy m.in. flawonoidy, fenolokwasy, triterpeny, sterole oraz olejki eteryczne. Natomiast w owocach występują witaminy A, B, C, żelazo, wapń, fosfor, a także antocyjany i pektyny. Przede wszystkim wspierają one działanie układu odpornościowego i wykazują właściwości przeciwzapalne. Dlatego też, stosowanie zaleca się przy infekcjach dróg oddechowych. Przy przeziębieniach i objawach grypy czarny bez pomaga zwalczyć gorączkę, kaszel oraz działa napotnie. Posiada on również działanie przeciwbólowe, które łagodzi objawy reumatyzmu, migreny, a nawet w rwy kulszowej. Jagody czarnego bzu są bogatym źródłem antyoksydantów, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. W związku z tym opóźniają procesy starzenia. Dzięki działaniu moczopędnym i przeczyszczającym czarny bez reguluje pracę nerek i układu trawiennego. Korzystnie wpływa także na narząd wzroku, poprawiając widzenie. Ponadto działa odtruwająco, dzięki czemu wspomaga usuwanie toksyn z naszego organizmu. Oprócz tego roślina pozytywnie wpływa na zmniejszenie poziomu cukru oraz stężenia cholesterolu we krwi. Dzięki temu zapobiega cukrzycy i chorobom serca.

Skuteczność rośliny

Według przeprowadzonych badań mających na celu ocenę skuteczności walki z grypą wykazano, że u osób przyjmujących czarny bez objawy choroby ustąpiły o 4 dni szybciej niż u pozostałych. Ponadto podczas eksperymentów dotyczących wpływu czarnego bzu na komórki rakowe wykazał on wysoki potencjał antynowotworowy. W związku z tym szczególnie sprawdzi się przy profilaktyce nowotworów.

Przeciwwskazania do zażywania

Należy pamiętać, że surowe owoce czarnego bzu mogą być toksyczne i szkodliwe dla organizmu. W związku z tym trzeba poddać je obróbce termicznej. Zatem najbezpieczniejszą formą stosowania bzu są suplementy diety. Preparaty te są bezpieczne nawet dla kobiet w ciąży oraz dzieci już od drugiego roku życia.