Filtruj według

Marka

Marka

Cena

Cena

  • 13,00 zł - 93,00 zł

Cukrzyca

Cukrzyca to przewlekła choroba, która powstaje w wyniku nieprawidłowego wydzielania insuliny, odpowiedzialnej za regulowanie poziomu cukru we krwi. Objawia się zmęczeniem, zwiększonym apetytem, chudnięciem, utratą masy ciała oraz częstszym oddawaniem moczu. Suplementy diety na cukrzycę mają specjalnie dobrany skład, aby uzupełniać składniki najbardziej potrzebne do walki z tą chorobą. Przede wszystkim regulują i obniżają poziom glukozy we krwi, łagodząc wszystkie objawy. Jednak należy wiedzieć, że stanowią one tylko uzupełnienie zróżnicowanej diety i nie mogą zastąpić specjalistycznych leków. 

Aktywne filtry

PANASEUS Sposób Na Cukier (50 kaps.)

Cena 34,99 zł
Availability: 8 In Stock
Zachowanie prawidłowego poziomu cukru we krwi sprzyja utrzymaniu organizmu w dobrej kondycji. Niezwykle ważne jest stosowanie zdrowej i zbilansowanej diety. Warto wzbogacić swój jadłospis o rośliny, które przyczyniają się do prawidłowego metabolizmu glukozy we krwi. Produkt SPOSÓB NA CUKIER zawiera 10 wysokiej jakości ekstraktów roślinnych, które wpływają pozytywnie na regulowanie poziomu glukozy.     •  Silne ekstrakty roślinne, w tym aż 5 – standaryzowany •  Synergiczne połączenie ekstraktów roślinnych •  50 dni naturalnej suplementacji •  Produkt wegański           Składnik aktywny 1 kapsułka Aronia - ekstrakt 100 mg  w tym antocyjany (15%) 15 mg Czystek - ekstrakt 10:1 60 mg Borówka - ekstrakt 40 mg  w tym antocyjany (25%) 10 mg Karczoch - ekstrakt 10:1 40 mg Maitake

SWANSON Chromium Picolinate 200 mcg (200 kaps.)

Cena 26,49 zł
Availability: 49 In Stock
OPIS: Chorm wspomaga działanie insuliny, tolerancję glukozy oraz wspiera syntezę białek mięśniowych. Korzystnie wpływa na poziom glukozy i insuliny u osób z cukrzycą typu 2. Pierwiastek zmniejsza łaknienie na węglowodany i pozytywnie wpływa na układ immunologiczny. SKŁADNIKI: Składniki aktywne  1 kapsułka  Chrom (z pikolinianu chromu) 200 mcg Pozostałe składniki: mąka ryżowa, żelatyna. SPOSÓB UŻYCIA: Przyjmuj 1 kapsułkę z jedzeniem i wodą. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany jako substytut prawidłowo zróżnicowanej diety. PRZECHOWYWANIE: Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Cukrzyca to choroba metaboliczna, która skutkuje wysokim poziomem cukru we krwi. W jej wyniku organizm nie jest w stanie wytworzyć lub nie może efektywnie wykorzystać insuliny - hormonu, który przenosi glukozę z krwi do komórek.

Nieleczony wysoki poziom cukru we krwi spowodowany cukrzycą może uszkodzić nerwy, oczy, nerki i inne narządy.

Cukrzyca - rodzaje

Istnieje kilka różnych rodzajów cukrzycy:

  • Cukrzyca typu 1 jest chorobą autoimmunologiczną, podczas której organizm nie wytwarza insuliny - układ odpornościowy atakuje i niszczy komórki trzustki, w których dochodzi do powstawania hormonu. W wyniku, następuje zaburzenie transportu glukozy z krwiobiegu do komórek ciała.
  • Cukrzyca typu 2 pojawia się, gdy organizm staje się odporny na insulinę, a we krwi gromadzi się nadmiar cukru. Typu 2 jest najczęstszą postacią cukrzycy. W przypadku niektórych poziom cukru we krwi udaje się opanować jedynie poprzez zdrowe odżywianie i ćwiczenia. W wielu przypadkach jest jednak niezbędne wprowadzenie leczenia farmakologicznego w postaci leków lub insuliny.
  • Stan przedcukrzycowy występuje, gdy poziom cukru we krwi jest wyższy niż normalnie, ale nie jest wystarczająco wysoki, aby zdiagnozować cukrzycę typu 2.
  • Cukrzyca ciążowa to wysoki poziom cukru we krwi podczas ciąży. Hormony blokujące insulinę wytwarzane przez łożysko powodują ten typ cukrzycy.

Cukrzyca - objawy

Ogólne objawy cukrzycy obejmują:

  • zwiększony apetyt
  • zwiększone pragnienie
  • nagła utrata wagi
  • częste oddawanie moczu
  • rozmyty obraz
  • skrajne zmęczenie
  • rany, które się nie goją

Stosowanie suplementów w leczeniu cukrzycy

Zawsze najlepiej jest dostarczać witamin i minerałów z pożywienia. Osoby cierpiące na cukrzyce są jednak bardziej wrażliwe na niedobory, dlatego też polecamy stosowanie suplementów uzupełniających dietę w odpowiednie substancje aktywne. Podkreślamy jednak, iż specyfiki te nie powinny zastępować standardowego leczenia cukrzycy, a przed ich zastosowaniem warto porozmawiać z lekarzem prowadzącym. Niektóre z produktów mogą zakłócać działanie leków. To, że produkt jest naturalny, nie oznacza, że nie wchodzi w relakcje z innymi składnikami.

Cukrzyca - składniki wspomagające leczenie

Wiele suplementów okazało się jednak obiecującą metodą wspomagania leczenia cukrzycy. Należą do nich między innymi: 

  • Cynamon - Medycyna chińska od setek lat używa cynamonu do celów leczniczych. Był przedmiotem licznych badań mających na celu określenie jego wpływu na poziom glukozy we krwi. Badanie Trusted Source z 2011 r. wykazało, że jest on w stanie obniżyć poziom cukru.
  • Chrom - jest niezbędnym dla organizmu pierwiastkiem. Wykorzystywany jest w metabolizmie węglowodanów. 
  • Tiamina (Witamina B-1) - wiele osób z cukrzycą posiada jej niedobór. Może to przyczynić się do powikłań cukrzycy - niski poziom tiaminy skutkuje chorobami serca i uszkodzeniem naczyń krwionośnych.
  • Kwas alfa-liponowy (ALA) - jest silnym przeciwutleniaczem. Badania sugerują, że może on między innymi zmniejszyć stres oksydacyjny, niższy poziom cukru we krwi, a także zmniejszyć insulinooporność.
  • Gorzki melon - jest stosowany w leczeniu chorób związanych z cukrzycą w krajach takich jak Azja, Ameryka Południowa i inne. Istnieje wiele danych dotyczących jego skuteczności w leczeniu cukrzycy.
  • Zielona herbata - zawiera polifenole, które są przeciwutleniaczami. Głównym antyoksydantem zawartym w zielonej herbacie jest galusan epigallokatechiny (EGCG). Badania laboratoryjne sugerują, że EGCG może mieć wiele korzyści zdrowotnych, w tym wpływać na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, działać profilaktycznie w leczeniu cukrzycy typu 2, a także ulepszać zdolność organizmu do kontroli glukozy.
  • Magnez - jest niezbędnym składnikiem odżywczym. Pomaga regulować ciśnienie krwi, a także wrażliwość na glukozę. Uzupełnienie magnezu może poprawić reakcję organizmu na insulinę u diabetyków. Dieta bogata w ten minerał może również zmniejszyć ryzyko cukrzycy. Naukowcy odkryli związek między wyższym spożyciem magnezu, a niższymi wskaźnikami insulinooporności.