Chlorella
Chlorella posiada wysoką wartość zielonej algi o bogatej zawartości witamin i minerałów. Wykazuje przede wszystkim działania antyoksydacyjne i antynowotworowe. Odpowiada również za ogólną poprawę układu odpornościowego. Jest doskonałym środkiem do profilaktyki i leczenia anemii, nadciśnienia, zapalenia jelita grubego czy schorzeń wątroby. Pomocna jest także w napięciach przedmiesiączkowych, łagodząc doskwierające objawy. Ponadto zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, tym samym zapobiegając chorobom serca.
Jest 17 produktów.
Chlorella vulgaris to jedonkomórkowa alga żyjąca w słodkich wodach. Pochodzi z Korei Południowej, jednak dzięki swoim niezwykłym właściwościom odżywczych znana jest już na całym świecie. Zawiera bogactwo witamin, aminokwasów, cukrów, kwasów nukleinowych, a także dobrze przyswajalnego białka. Regularne spożywanie chlorelli może pozytywnie wpłynąć na odporność naszego organizmu, wzrost sił, a także poprawę zdrowia.
Na rynku chlorella dostępna jest w formie sproszkowanej lub jako suplement diety w formie kapsułek. Algi w tabletkach przyjmuje się doustnie, natomiast proszek stanowić może dodatek do potraw czy składnik deserów. Przez swój specyficzny smak najczęściej jest składnikiem koktajli, które nabierają dzięki niej wyrazistego, zielonego koloru.
Właściwości chlorelli
Chlorella zawiera:
- Witaminy - A, E, C oraz grupę witaminy B
- Minerały - żelazo, potas, wapń, magnez, fosfor, selen, mangan, cynk, jod
- Kwasy tłuszczowe omega-3
- Kwasy nukleinowe
- Błonnik
- Kwas foliowy
- Chlorofil
Zalety suplementacji chlorelli
- Wykazuje właściwości detoksykujące - chlorella ogranicza wchłanianie do organizmów toksyn takich jak alkohol, chemikalia czy pestycydy. Jest także wykorzystywana do oczyszczania organizmu, szczególnie wątroby, przyspieszając jej regeneracje.
- Wspomaga proces wytwarzania białych krwinek, czyli leukocytów. Wspierają one układ odpornościowy poprzez zwalczanie bakterii i wirusów
- Działa antybakteryjnie, przez co przyspiesza gojenie ran
- Pomaga w walce z anemią dzięki wysokiej zawartości żelaza, kwasu foliowego oraz witaminy B
- Zawierając chlorofil pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego - poprawia odporność organizmu.
- Opóźnia procesy utleniania komórkowego oraz zwalcza nadpotliwość
- Poprawia trawienie oraz obniża poziom cukru we krwi
- Jest naturalnym probiotykiem
Chlorella w diecie wegetariańskiej i wegańskiej
Chlorella stanowi cenne źródło minerałów, witamin a także białka dla osób będących zarówno na diecie wegetariańskiej jak i wegańskiej. 100g algi dostarcza ponad 58g w pełni przyswajalnego białka. Można je porównywać z białkiem zawartym w jajach kurzych czy soi. Zawiera wszelkie aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Algi pomagają także uzupełnić niedobory witamin i minerałów, których często nie jest się w stanie zapewnić w pożywieniu pochodzenia roślinnego.
Chlorella w okresie jesienno-zimowym
Chlorella działa na układ immunologiczny zwiększając odporność błon śluzowych organizmu. Szczególnie w okresie jesiennym, kiedy nasz organizm narażony jest na obniżenie odporności czy walczyć może z wieloma infekcjami zaleca się więc stosowanie alg. Dodatkowo, stymulując wytwarzanie leukocytów - białek krwinek, wspomaga organizm w zwalczaniu wirusów i bakterii.
Działania uboczne chlorelli
Organizm dobrze przyjmuje chlorellę przez co ryzyko wystąpienia skutków ubocznych jest niewielkie. Warto jednak przestrzegać zalecanych dawek dziennego spożycia, które w przypadku chlorelli w proszku szacuje się na 3 do 5 gram, a tabletek od kilku do kilkunastu sztuk. Aby uzyskać najlepsze efekty chlorellę powinno przyjmować się przez okres od 2 do 3 miesięcy, a następnie zastosować kilkunastodniową przerwę.
Mimo niewielkiego ryzyka do skutków ubocznych zażywania chlorelli należą:
- reakcja alergiczna
- Wzdęcia, ból brzucha oraz nudności
- Uczucie ociężałości
- Ostrzenie zmian trądzikowych
Chlorella nie jest zalecana kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią, dzieciom i osobom starszym.