Filtruj według

Marka

Marka

Cena

Cena

  • 40,00 zł - 61,00 zł

Moringa

Moringa to roślina posiadająca działanie przeciwzapalne, zbliżone do działania antybiotyku. Dzięki zawartości witaminy A i E skutecznie poprawia stan skóry. Ponadto usprawnia proces trawienia, wspomaga układ kostny oraz obniża poziom cholesterolu. Dodatkowo poprzez obecność żelaza pomaga w redukcji ciągłego zmęczenia.

Aktywne filtry

Moringa olejodajna (moringa oleifera) często nazywana także „drzewem długowieczności”, „drzewem życia” lub „drzewem cudów”. Swoje miano zawdzięcza bogactwu minerałów i związków odżywczych, które zawiera. Choć wykorzystywana była w medycynie ludowej od wieków, aktualnie przeżywa swoje odrodzenie. Zaliczana jest do grupy „superfoods” czyli żywności charakteryzującej się prozdrowotnym wpływem na funkcjonowanie naszego organizmu.

Moringa to drzewo liściaste pochodzące z górzystych terenów Indii. Aktualnie uprawiana jest jednak w wielu miejscach na świecie, głównie w klimacie tropikalnym - Afryce, Ameryce Południowej oraz na hawajach. 

Korzeń moringi smakiem przypomina chrzan, stąd też potocznie nazywana jest drzewem chrzanowym. Wykorzystuje się wiele części tej rośliny, przede wszystkim nasiona, korę, owoce, liście i kwiaty. Swoje zastosowanie  „drzewo długowieczności” znajduje nie tylko w medycynie, ale także kosmetologii kuchni. 

Moringę można znaleźć pod wieloma postaciami. Jako składnik suplementu diet najczęściej spotkamy się z tabletkami czy sproszkowanymi liśćmi. Taka forma występowania jest niezwykle bogata w składniki odżywcze - dla przykładu 1 gram sproszkowanego „drzewa życia” może dostarczyć organizmowi 9 razy więcej białka niż jogurt naturalny. Porównując, morigna zawiera dwa razy więcej białka, czterokrotnie więcej wapnia i sześciokrotnie więcej żelaza, niż znany nam jarmuż. Wiele zależy jednak od jakości spożywanego suplementu. Wybierając konkretny produkt warto zwrócić uwagę na kraj pochodzenie - produkty zawierające  „drzewo cudów” z ekologicznych plantacji posiadają odpowiednie certyfikaty, które potwierdzają ich jakość.

Moringa - właściwości

  • Dzięki zawieraniu aż 46 różnych antyoksydantów moringa wykazuje właściwości przeciwutleniające - chroni nasze ciało przed wolnymi rodnikami
  • Zeatyna, czyli przeciwutleniacz występujący w morindze pomaga we wchłanianiu witamin i minerałów
  • Witaminy A i E poprawiają ogólny stan skóry
  • Jest źródłem białka, żelaza, wapnia i potasu, a także cennych kwasów omegą 3, 6 i 9
  • Moringa zawiera największe znane nam stężenie chlorofilu - wpływa przez to pozytywnie na detoksykację organizmu
  • Mangan zawarty w „drzewie życia” wspomaga przemianę materii
  • Zawierając chrom moringa redukuje stres, a także uczestniczy w metabolizmie glukozy (reguluje jej poziom i ułatwia przyswajanie)
  • Stosowana jest do leczenia anemii, gorączki, kataru oraz innych chorób górnych dróg oddechowych
  • Związek zawarty w morindze - salwesterol, nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Wpływa on korzystnie na górny układ oddechowy
  • Zwiększa produkcję ilości białych krwinek i neutrofili 

Wpływ moringi na zdrowie

  • Dzięki zawartości antyoksydantów wspomaga walkę z wolnymi rodnikami
  • Ogranicza ryzyko zachorowania na choroby neurodegeneracyjne, np. Chkorbę Alzheimera
  • Pozytywnie wpływa na pamięć 
  • Wspomaga przemianę materii
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Wykazuje działanie przeciwnowotworowe
  • Zapobiega stanom zapalnym w organizmie
  • Reguluje poziom cukru we krwi - zmniejsza ryzyko cukrzycy
  • Hamuje rozwój bakterii i grzybów 
  • Regeneruje mięśnie
  • Wspomaga proces odtruwania wątroby
  • U kobiet karmiących przyczynia się do zwiększenia produkcji mleka
  • Badania wskazują, iż może wykazywać właściwości antydepresyjne

Moringa - przeciwskazania

Nie udowodniono żadnych niepożądanych skutków spożywania moringi. Ważny jest jednak zakaz spożywana rośliny przez kobiety w ciąży, ponieważ wywołuje ona skurcze macicy, które w konsekwencji prowadzić mogą do poronienia. Podobne przeciwwskazania obejmują matki karmiące piersią oraz małe dzieci.