Alfalfa
Alfalfa inaczej lucerna siewna to roślina, która głównie bywa znana jako składnik pasz dla zwierząt. W dzisiejszych czasach wykorzystuje się ją jako suplement diety wspomagający witalność i prawidłowe działanie organizmu. Wspomaga przede wszystkim obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, leczenie astmy, reumatoidalnego zapalania stawów oraz problemów z układem trawiennym. Poprawia również funkcjonowanie nerek i prostaty, chroniąc przed kamieniami nerkowymi. Co więcej, alfalfa posiada działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu korzystnie wpływa na naszą odporność.
Jest 6 produktów.
Alfalfa co to jest?
Alfalfa inaczej lucerna siewna to roślina pastewna pochodząca z Azji. Mimo powszechnego zastosowania jako składnik pasz dla zwierząt, w medycynie ludowej stosowano ją na wiele problemów zdrowotnych. W dzisiejszych czas używa się ją w celu zachowania naturalnej witalności i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki głęboko sięgającym korzeniom posiada bogactwo składników odżywczych takich jak: witamina K,C,E, wapń, potas, żelazo, fosfor, miedź, mangan, magnez, białko, tiamina, ryboflawina, folian. Warto dodać, że białko stanowi około 17%-20% składu i jest łatwo przyswajalne.
Właściwości zdrowotne
Dzięki swoim właściwościom alfalfa to wspaniały środek na wiele schorzeń zachodzących w organizmie. Jest silnym antyoksydantem, przez co oczyszcza organizm ze szkodliwych i toksycznych substancji. Roślina ta pomaga w obniżaniu cholesterolu we krwi, dzięki czemu chroni przed miażdżycą i innymi chorobami serca. Ponadto pomocna bywa w zaburzeniach przewodu pokarmowego – wzdęciach, wrzodach czy braku apetytu. Posiada również działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Wspomaga także leczenie m.in. astmy i reumatoidalnego zapalenia stawów. Oprócz tego luceryna oczyszcza krew wątrobę, reguluje pracę jelit. Poprzez działania moczopędne alfalfa chroni i poprawia funkcjonowanie nerek i prostaty, a także przynosi ulgę osobom, borykającym się z zaburzeniami pęcherza moczowego. Co więcej, u kobiet łagodzi objawy menopauzy i zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Stosowanie w szczególności zaleca się przy anemii, ponieważ dzięki alfalfie skutecznie wzrasta poziom hemoglobiny we krwi.
Silny antyoksydant
Alfalfa jest bogatym źródłem witaminy C, która stanowi silny przeciwutleniacz. Przede wszystkim chroni komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki temu zapobiega starzeniu się organizmu oraz wystąpieniu infekcji. Dodatkowo jest aktywatorem wielu enzymów oraz bierze udział w syntezie kolagenu.
Działanie przeciwnowotworowe
Jednym z najbardziej docenianych substancji zawartych w lucernie jest chlorofil, czyli fitozwiązek, który zapobiega powstawaniu nowotworów oraz wspomaga ich leczenie. Szczególnie pomocny w przypadku nowotworów układu pokarmowego, m.in. odbytu, okrężnicy, jelit czy przełyku.
Alfalfa jako suplement diety-zastosowanie
Suplementacje można rozważyć w celu:
-poprawy ogólnego samopoczucia,
-poprawy funkcji seksualnych,
-łagodzenia bóli reumatycznych,
-wspomagania leczenia chorób nerek,
-zapobiegania i leczenia zapalenia pęcherza,
-poprawienia stężenia hemoglobiny we krwi.
Spożycie
Alfalfę w codziennej diecie można stosować na wiele sposobów. Najbardziej powszechnym z nich jest dodawanie kiełek do spożywanego jedzenia. Alternatywnym zażywaniem luceryny są suplementy diety, które występują w postaci kapsułek, zawierających naturalny proszek z rośliny. Najskuteczniejsze działania wykazuje, kiedy jest zażywana regularnie przez około 2-3 miesiące, po czym następuje przerwa.
Przeciwwskazania
Na ogół roślina nie wykazuje żadnych skutków ubocznych. Jedynym przeciwskazaniem może być zażywanie leków zmniejszających krzepliwość krwi. W tym wypadku suplementację powinno się skonsultować z lekarzem.