Filtruj według

Marka

Marka

Cena

Cena

  • 16,00 zł - 65,00 zł

Jod

Jod to pierwiastek niezbędny do produkcji hormonów tarczycy oraz ochrony przed chorobami takimi jak niedoczynność tarczycy czy Hashimoto. Wspiera on regulację wzrostu i podziału komórek w organizmie. Bierze również udział w dbaniu o naszą odporność, jednocześnie chroniąc nas przed wirusami, bakteriami czy grzybami. Co więcej, suplementacja jodem u kobiet w ciąży wpływa pozytywnie na rozwój płodu. 

Aktywne filtry

AURA HERBALS Jodadrop - bioaktywne źródło jodu...

Cena 50,49 zł
Availability: 80 In Stock
Jodadrop składa się z cząsteczek wody oraz jodu nieorganicznego, czyli jodków. Są one lepiej przyswajalne przez organizm i nie obciążają wątroby. Połączenie jodu z wodą pozwala na otrzymanie preparatu o wysokim stopniu wchłaniania oraz zapobiega jego przedawkowaniu, gdyż jego nadmiar zostaje usunięty z organizmu wraz z moczem. Składniki: Woda, jodek potasu, jodek sodu, jodan potasu, jodan sodu. Składniki aktywne 10 kropli RWS* Jod 150 μg 100% *RWS - Referencyjna Wartość Spożycia Sposób użycia: 10 kropli dodać do wody lub napoju bezalkoholowego, zamieszać i wypić. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej

YANGO Kelp (100 kaps.)

Cena 37,49 zł
Availability: 15 In Stock
KELP określa grupę wodorostów o charakterystycznym brązowo-zielonym  zabarwieniu. Morszczyn pęcherzykowaty to alga, która ceniona jest ze względu na wysoką zawartość jodu. Pierwiastek ten przyczynia się do utrzymania odpowiednich funkcji poznawczych i neurologicznych. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i produkcje hormonów tarczycy, a także przyczynia się do utrzymania skóry w prawidłowej kondycji.          Jedna kapsułka pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania na jod. Jod pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i tarczycy. Kapsułki z celulozy roślinnej, delikatne dla żołądka, przyjazne wegetarianom i weganom.      Suplementy YANGO produkujemy zachowując najwyższe rygory kontroli jakości. Dbamy o odpowiednie stężenie substancji czynnych i całkowite

AURA HERBALS Jodadrop - bioaktyne źródło jodu...

Cena 34,99 zł
Availability: 21 In Stock
SKŁAD: Woda, jodek potasu, jodek sodu, jodan potasu, jodan sodu. Suplement diety Jodadrop to roztwór wodny doustny. Zawartość jodu aktywnego biologicznie: 7,5 mg/250 ml (30 mg/l). OBJĘTOŚĆ:250 ml (83 dawki po 3 ml lub 50 dawek po 5 ml).  SPOSÓB UŻYCIA: Do miarki dozującej wlać roztwór do odmierzonej zawartości: 3 ml lub 5 ml. Odmierzoną porcję wymieszać z wodą lub napojem bezalkoholowym i wypić.DAWKOWANIE:Osoby dorosłe: stosować 1 porcję dziennie: 3 ml zawiera 90 ug jodu (60% RWS*).Kobiety w ciąży oraz kobiety karmiące: 1 porcja dziennie: (5 ml) zawiera 150 ug jodu (100% RWS*).*RWS:  Referencyjna Wartość SpożyciaUWAGA: Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. OSTRZEŻENIA:W przypadku chorób tarczycy skonsultować się z lekarzem. Przy stosowaniu przez kobiety w ciąży

SWANSON Kelp 56 mg - Jod 225 mcg (100 tabl.)

Cena 16,49 zł
Availability: 16 In Stock
  1 tabletka referencyjnewartości spożycia Kelp atlantycki (Ascophyllum nodosum)(standaryzowany do 0,4% jodu) 56mg(225µg) *150% SKŁADNIKI: Kelp atlantycki, substancje wiążące: fosforan dwuwapniowy i węglan wapnia, substancja wypełniająca: mikrokrystaliczna celuloza, substancja wiążąca: kwasy tłuszczowe, substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu i sole magnezowe kwasów tłuszczowych, stabilizator: guma akacjowa, maltodekstryna. ZALECANA PORCJA PRODUKTU DO SPOŻYCIA W CIĄGU DNIA: Jedna tabletka dziennie. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) prawidłowo zróżnicowanej diety. PRZECHOWYWANIE: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Produkt niewskazany dla kobiet w

Czym jest jod?

Jod to jeden z makroelementów, który niezwykle istotny dla naszego organizmu. Wchodzi on w skład nie tylko organizmów żywych, ale także gleby czy powietrza.

W ciele ludzkim jod znajduje się między innymi w krwi, jajnikach, nerkach, grasicy, błonie śluzowej żołądka i kościach, ale przede wszystkim w tarczycy (znajduje się tam aż 80% jodu). To właśnie ten pierwiastek odpowiada za produkcję hormonów tarczycy - trójjodotyroniny oraz tyroksyny.

Właściwości jodu.

Jod jest niezwykle ważnym pierwiastkiem dla naszego organizmu. Jego nadbiar jak i niedobory mogą być szkodliwe dla ludzkiego ciała.

Pierwiastek ten ma istotną funkcję przy prawidłowym działaniu tarczycy. Prawidłowa ilość hormonów tarczycy sprawia, ze nasze narządy mogą poprawnie funkcjonować. Ponadto, owe hormony wpływają na pracę naszego mózgu, przysadki mózgowej, układu krwionośnego oraz nerwowego, na mięśnie, nerki i serce. Prawidłowe stężenie hormonów odpowiada za nasz wzrost czy dojrzewanie komórek.

Przez to, że jod jest tak mocno odpowiedzialny za naszą tarczycę, ma on pośrednio wpływ na pracę naszego serca. Dzięki hormonom tarczycy nasze serce może sprawniej i szybciej pompować krew.

Kolejnym ważnym aspektem jest prawidłowa praca wątroby. Hormony tarczycy mają związek z procesami metabolicznymi zachodzącymi w naszym organizmie. To one są odpowiedzialne za nasilanie zużycia glukozy, rozpad białek oraz tłuszczów.

Warto wspomnieć również o tym, że jod jest wsparciem dla naszego układu nerwowego. Owy pierwiastek usprawnia nasze myślenie, działa uspokajająco, a w przypadku dzieci ma również wpływ na ich rozwój intelektualny.

Produkty, w których możemy odnaleźć jod.

Mimo zdrowej i zbilansowanej diecie czasem trudno dostarczyć jest odpowiednią ilość jodu do organizmu. Warto zatem znać listę produktów, w których owy pierwiastek występuje. Są to między innymi takie artykuły spożywcze jak:

  • sól - morska oraz jodowana,
  • owoce morza,
  • ryby morskie - łosoś, halibut, dorsz,
  • kawior,
  • glony - krasnorosty,
  • jaja kurze,
  • ser - pleśniowy, żółty,
  • maślanka,
  • jogurt naturalny,
  • kefir,
  • ryż brązowy,
  • pieczywo - chrupkie, razowe
  • warzywa - np. brokuł, szpinak

Należy pamiętać, że obecność jodu w warzywach, owocach czy wodzie pitnej warunkowana jest ilością owego pierwiastka w wodzie oraz glebie. Z kolei jeśli mowa jest o produktach mlecznych, tutaj należy zwrócić uwagę na obecność jodu w paszy, którą jedzą zwierzęta.

Dzienne zapotrzebowanie człowieka na jod.

  • mężczyźni - 150 µg;
  • kobiety - 150 µg;
  • kobiety w ciąży - 220 µg;
  • kobiety w trakcie laktacji 290 µg.
  • chłopcy od 13 do 18 roku życia - 150 µg;
  • dziewczęta od 13 do 18 roku życia - 150 µg;
  • chłopcy od 10 do 12 roku życia -120 µg,
  • dziewczęta od 10 do 12 roku życia - 120 µg,
  • dzieci od 7 do 9 roku życia - 100 µg;
  • dzieci od 1 do 6 roku życia - 90 µg;
  • dzieci od 5 miesiąca do 1 roku życia - 130 µg;
  • niemowlęta - 110 µg;

Jod - niedobory.

Z niedoborem jodu boryka się wiele osób na świecie. Często samo stosowanie soli jodowanej oraz zbilansowana dieta mogą nie wystarczyć. W takim przypadku należy omówić tę kwestię ze swoim lekarzem oraz rozważyć suplementację owym pierwiastkiem.

Objawami, które możemy zaobserwować w momencie zbyt małej ilości jodu w organizmie są: przybieranie na wadze, stałe uczucie zmęczenia, nadmierne odczuwanie chłodu oraz brak energii. W takim momencie nasza skóra może zrobić się sucha, zaczerwieniona lub bardziej podatna na wszelkiego rodzaju zranienia.

W dodatku, w momencie, w którym niedobór jodu w naszym organizmie będzie długotrwały, będzie to negatywnie oddziaływać na pracę naszej tarczycy. Ponadto, jeżeli dawka będzie zbyt mała u kobiet wciąż, może doprowadzić to do uszkodzenia mózgu płodu.