Filtruj według

Cena

Cena

  • 34,00 zł - 35,00 zł

Jagody Goji

Jagody Goji posiadają dużą zawartość przeciwutleniaczy, dzięki czemu przeciwdziałają uszkodzeniom wywołanym przez promieniowania UV, działanie wolnych rodników oraz stres oksydacyjny. Uważa się, że jagody goji chronią przed chorobami oczu m.in. zwyrodnieniem plamki żółtej. Wykazują również właściwości przeciwnowotworowe oraz łagodzą skutki chemioterapii. Oprócz tego obniżają poziom cukru i cholesterolu. Dodatkowo poprawiają sen, zwiększają energię, zdolności do koncentracji, a także wyniki sportowe.

Aktywne filtry

Jagody goji to jeden z najpopularnieszych superfoods, które możemy spotkać na sklepowych półkach. Owoce te, niezwykle bogate w witaminy, antyoksydanty, minerały, a także błonnik mogą być idealnym uzupełnieniem diety oraz stanowić wielopłaszczyznowe wsparcie dla organizmu. Warto zapoznać się z ich właściwościami oraz pozytywnym wpływem, jaki wywierają na nasz organizm.

Pochodzące z Chin jagody goji to owoce chińskiej rośliny o nazwie kolcowój tybetański (Lycium barbarum L.). Najzdrowsze odmiany to jednak te, które uprawianie są w Tybecie oraz Himalajach. Jest to skutek hodowli na terenach nieskażonych zanieczyszczeniami czy pestycydami. Zbiory rozpoczynają się końcem lata i trwają do wczesnej jesieni. Jagody od razu po zerwaniu suszy się na słońcu, więc na sklepowej półce najczęściej spotkać je możemy jako małe, czerwone, suszone owoce. Idealnie nadają się jako dodatek do owsianek, koktajli czy deserów z nasionami chia.

Właściwości jagód goji:

  • Jagody goji są najbardziej wartościowym źródłem naturalnie występującej witaminy C. Uzupełniają niedobory, wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego, przez co szczególnie w okresie jesienno-zimowym pomóc mogą w zapobieganiu niechcianym przeziębieniom i infekcjom wirusowym.
  • Dzięki wysokiej zawartości witaminy C jagody goji opóźniają procesy starzenia
  • Zawiera przeciwutleniacze - witaminę A w postaci beta-karotenu i witaminę B2. Antyoksydanty te zapobiegają uszkodzeniu komórek w wyniku promieniowania lub dymu.
  • Poprzez zawartość miedzi biorą udział w procesie przyswajania żelaza.
  • Są źródłem witaminy B2, czyli ryboflawiny, która reguluje procesy metaboliczne w organizmie. Dodatkowo zawiera fosfor, który także przyczynia się do prawidłowego wydatkowania energii.
  • Mające w swoim składzie kompleks polisacharydowy LBP jagody goji przyczyniają się do zapobiegania cukrzycy, zmniejszenia hiperglikemii oraz insulinooporności.
  • Stanowi źródło selenu, który wpływa bezpośrednio na wiele procesów biochemicznych zachodzących w ciele. Przede wszystkim odpowiada jednak za poprawną pracę hormonów tarczycowych, przez co jagody goji znaleźć się powinny w codziennej diecie osób borykających się z problemami tarczycy.
  • Są źródłem pełnowartościowego białka, w którego skład wchodzi osiemnaście różnych aminokwasów.

Jagody goji - pływ na zdrowie:

  • Wspomagają układ odpornościowy
  • Redukują zmęczenie i ospałość
  • Regulują i przyspieszają metabolizm
  • Wzmacniają stawy
  • Zapobiegają niedoborom żelaza, przez co pozwalają uniknąć anemii
  • Chronią wzrok przed zwyrodnieniami plamki żółtej
  • Wykazują działanie antynowotworowe 

Działanie antynowotworowe

Zaskakującym działaniem jagód goji jest ich zdolność do zapobiegania rozwoju komórek nowotworowych. Właściwości te zawdzięczają bioaktywnemu kompleksowi polisacharydowemu LBP, którego w owocach znajduje się całkiem sporo - 8%. Badania udowadniają, iż LBP działa przeciwutleniająco, przeciwnowotworowa oraz wzmacniająco w kontekście naszego układu odpornościowego. Działanie kompleksu wspomaga także zawarty w jagodach kwas elagowy.

Przeciwwskazania

Choć dostępne na rynku są tylko suszone goji, warto mieć świadomość, iż są one jedyną jadalną formą owocu. Spożycie świeżych, niedojrzałych jagód może skutkować zatruciem, problemami z układem pokarmowym oraz nerwowym.

Zaleca się przestrzegania dziennego spożycia, które wynosi 5-12g jagód goji.

Po owoce nie powinny sięgać osoby, które na codzień zażywają leki, szczególnie przeciwzakrzepowe, a także kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Przed spożyciem zalecamy skonsultować się z lekarzem i zachować szczególną ostrożność.