Filtruj według

Marka

Marka

Cena

Cena

  • 70,00 zł - 237,00 zł

Krzem

Krzem głównie słynie z rewelacyjnego wpływu na włosy, skórę i paznokcie. Między innymi zapobiega wypadaniu włosów, łamaniu się paznokci oraz trądziku. Pełni również ważną rolę w układzie kostnym, szczególnie po złamaniach, ponieważ przyspiesza zrost kości. Oprócz tego odpowiada za elastyczność i przepuszczalność żył, przez co bywa stosowany w profilaktyce miażdżycy. Dodatkowo posiada właściwości przeciwstarzeniowe, dzięki czemu młodość zostaje z nami na dłużej. 

Aktywne filtry

AURA HERBALS Silidrop Krzem (500 ml)

Cena 70,49 zł
Availability: 7 In Stock
Silidrop to innowacyjny suplement diety uzupełniający codzienną dietę w wysokoprzyswajalny krzem organiczny - monometylosilanetriol (MMST). Silidrop polecany jest szczególnie sportowcom, seniorom oraz osobom stosującym dietę ubogą w krzem. Krzem to pierwiastek, który należy do grupy półmetali. Został opisany przez francuskiego chemika i fizyka Antoine'a Lavoisier w XVIII w., a czysty krzem z krzemionki otrzymał w 1824 r. Jöns Jacob Berzelius - chemik i mineralog szwedzkiego pochodzenia. Krzem, tuż po tlenie, jest najbardziej rozpowszechnionym pierwiastkiem w przyrodzie. Jego bogate zasoby znajdziemy m.in. w wodzie, litosferze czy w glebie. Należy do grupy mikroelementów. Krzem występuje w organizmie w niewielkich ilościach, a jego ilość maleje wraz z wiekiem. Zalecana porcja Zalecane

AURA HERBALS Silidrop+ Krzem + Kwas Borowy (500...

Cena 74,49 zł
Availability: 8 In Stock
Silidrop to innowacyjny suplement diety uzupełniający codzienną dietę w wysokoprzyswajalny krzem organiczny - monometylosilanetriol (MMST). Silidrop polecany jest szczególnie sportowcom, seniorom oraz osobom stosującym dietę ubogą w krzem. Krzem to pierwiastek, który należy do grupy półmetali. Został opisany przez francuskiego chemika i fizyka Antoine'a Lavoisier w XVIII w., a czysty krzem z krzemionki otrzymał w 1824 r. Jöns Jacob Berzelius - chemik i mineralog szwedzkiego pochodzenia. Krzem, tuż po tlenie, jest najbardziej rozpowszechnionym pierwiastkiem w przyrodzie. Jego bogate zasoby znajdziemy m.in. w wodzie, litosferze czy w glebie. Należy do grupy mikroelementów. Krzem występuje w organizmie w niewielkich ilościach, a jego ilość maleje wraz z wiekiem. Bor wyizolowało w 1808 r.

Czym jest krzem?

Krzem nie bez przyczyny nazywany jest "pierwiastkiem życia". Dba on o to, aby nasz organizm mógł poprawnie funkcjonować. Jest on znaczącym pierwiastkiem zarówno dla zdrowia ludzi, zwierząt jak i roślin.

Warto zaznaczyć, że znaczny procent krzemu znajdującego się w ludzkim organizmie odnotowano się we włosach oraz paznokciach. Jego znaczące ilości odnotowano również w kolagenie, przez co pośrednio odpowiada za sprężystość i wytrzymałość tkanki łącznej.

Właściwości krzemu.

Krzem ma właściwości prozdrowotne. Znajduje się on między innymi w przysadce mózgowej, grasicy, krwi, płucach oraz mięśniach. Ma on znaczącą rolę jeżeli chodzi o poprawne działanie skóry, mięśni oraz stawów, dzięki temu, że znajduje się w tkankach łącznych.

Krzem jest częścią procesu syntezy włókien kolagenowych. Sprawia to, że nasze naczynia krwionośne stają się bardziej elastyczne. W konsekwencji dochodzi do lepszego przepływu krwi, a ryzyko zatorów żylnych zmniejsza się.

Warto również dodać, że owy pierwiastek znacząco wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego układu kostnego. Jego obecność w kolagenie jest niezwykle ważna, aby nasze stawy oraz kości zachowały się jak najdłużej w dobrym stanie. Należy o tym pamiętać, szczególnie że wraz z wiekiem kolagenu jest coraz mniej, a nasz układ kostny staje się coraz mniej sprawny.

Nie należy zapominać o tym, że owy pierwiastek neutralizuje zgromadzone w naszym organizmie toksyny. Jest on bardzo pomocny w przypadku grzybów, bakterii oraz pasożytów.

Produkty, w których możemy znaleźć krzem.

Na początku warto wiedzieć, że dobowa dawka zapotrzebowania na krzem waha się między 20 mg a 30 mg. Jednakże, w Europie oraz Ameryce Północnej odnotowano, że średnie spożycie owego pierwiastka wśród ludzi wynosi około 20 mg a 50 mg. W dodatku w Indiach oraz Chinach zanotowano spożycie od nawet 140 mg do 200 mg na dzień. Jest to spowodowane tym, że owoce, warzywa oraz ziarna są główną częścią diety tamtejszych ludzi. Zauważono, że podatność na złamania kości urazy jest znacznie mniejsza niż w innych miejscach na świecie.

Ponadto, badania podają, że dzienne spożywanie krzemu na poziomie powyżej 40 mg poprawiają gęstość mineralną kości udowej.

Odpowiednio zbilansowana oraz zdrowa dieta pomoże nam utrzymać krzem na właściwym poziomie w naszym organizmie. Pierwiastek ten możemy bowiem znaleźć w takich produktach jak:

  • owoce (np. truskawki, morele, czarna porzeczka, jabłka, wiśnie, banany),
  • warzywa (np. kukurydza, buraki, pietruszka, ogórki, szparagi, fasola, chrzan, marchewka, cebula, marchewka, rzodkiewka),
  • orzechy (np. migdały, ziemne, laskowe, włoskie),
  • pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, płatki owsiane, kasza jaglana, kasza gryczana, otręby),
  • zioła (np. pokrzywa, rdest ptasi, skrzyp polny, podbiał)

Krzem - przyczyny, objawy oraz skutki niedoboru krzemu.

Przyczynami niedoboru krzemu może być na przykład zbyt duże obciążenie fizyczne lub zbyt małe spożycie wody mineralnej oraz błonnika. Ponadto, na zbyt małą ilość owego pierwiastka w organizmie wpływa intensywny okres wzrostu u dzieci. Warto również dodać, że używanie folii aluminiowej, przygotowywanie w niej jedzenia również może obniżyć poziom krzemu w organizmie.

Objawy, z jakimi możemy się w tym czasie spotkać to znaczne obniżenie naszej odporności na wszelkie infekcje, łamliwość oraz kruchość paznokci jak i włosów, sucha, wrażliwa skóra, a nawet podwyższony poziom cholesterolu.

Skutkami niedoboru krzemu mogą być zapalenia skóry, kamienie w nerkach oraz wątrobie czy rozmięknienie kości. W dodatku warto wspomnieć o chorobach, zębów, paznokci, skóry, oczu oraz włosów, a także o szybszym niszczeniu się chrząstek stawowych.