Filtruj według

Marka

Marka

Cena

Cena

  • 29,00 zł - 67,00 zł

Cayenne

Cayenne to jedna z najpopularniejszych papryk. Posiada wiele przeciwutleniaczy i witamin, które redukują stres oksydacyjny komórek. Pozytywnie wpływa na metabolizm, wspierając przy tym utratę wagi. Wykazuje również działanie przeciwbólowe. Dodatkowo wspiera pracę serca i obniżanie ciśnienia krwi.

Aktywne filtry

Cayenne co to jest? Charakterystyka i właściwości

Cayenne to rodzaj jednej z najpopularniejszych papryk chilli, charakteryzującej się bardzo ostrym smakiem. Jest zazwyczaj kojarzona jako przyprawa-pieprz cayenne. Roślina ta pochodzi z Ameryki Środkowej, a do Europy dotarła w XV wieku. W kuchni występuje pod postacią sproszkowanego, intensywnie pomarańczowego proszku. Dodaje się ją do dań w celu nadania pikantnego smaku. Za ostry smak pieprzu cayenne odpowiada obecność kapsaicyny, która podrażnia kubki smakowe. Oprócz zastosowania kuchennego cayenne posiada wiele pozytywnych dla organizmu właściwości zdrowotnych. Uznaje się ją za jedną z najbardziej wartościowych przypraw dzięki wysokiej zawartości witamin, minerałów i naturalne chemicznych substancji. Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Ponadto może obniżać poziom cholesterolu, zapobiegać miażdżycy i zakrzepom, a także zmniejszać ryzyko udaru i zawału serca.

Cayenne na odchudzanie

Zawarta w Cayenne kapsaicyna posiada właściwości przyspieszające metabolizm. Dzieje się tak, ponieważ kiedy spożywa się ostrą przyprawę organizm wytwarza więcej ciepła i tym samym spala większą ilość kalorii. Należy jednak wiedzieć, że działanie przyprawy jest krótkotrwałe, ponieważ organizm szybko przyzwyczaja się do diety i efekty przyspieszenia metabolizmu tracą skuteczność.

Na obniżenie ciśnienia

Według przeprowadzonych badań witamina A i C, a także kapsaicyna wzmacniają i uelastyczniają naczynia krwionośne. Tym sposobem powodują wahania ciśnienia krwi, dzięki czemu mogą chronić przed nadciśnieniem tętniczym. Powodują również tymczasowe zmniejszenie objętość krwi poprzez pocenie się, a więc utratę płynów.

Na serce 

Regularne spożywanie Cayenne może pomóc chronić serce. Dzieje się tak dzięki obecności kapsaicyny, która zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Ponadto pomaga w rozpuszczaniu fibryny niezbędnej do tworzenia się skrzepów krwi.

Działanie przeciwbólowe

Kapsaicyna posiada również właściwości przeciwbólowe. Powoduje ona aktywowanie określonego receptora, który stymuluje wydzielanie przez mózg neuroprzekaźników łagodzących ból. W związku z tym Cayenne może łagodzić bóle głowy, stawów czy reumatyzm. Poza najczęstszym występowaniem rośliny w suplementach diety można znaleźć ją również w maściach i żelach przeciwbólowych.

Praca układu pokarmowego

Suplementacja Cayenne przynosi także pozytywne działanie na układ pokarmowy. Według badań może ochraniać żołądek przed infekcjami, zwiększać produkcję soków trawiennych i dostarczać enzymy do żołądka, poprawiając trawienie pokarmów. Ponadto minimalizuje ona występowanie wrzodów żołądka.

Przeciwwskazania i skutki uboczne

Osoby ze schorzeniami układu trawiennego nie powinny suplementować Cayenne bez konsultacji z lekarzem. Należy również pamiętać, że przy stosowaniu aspiryny roślina ta może zmniejszać jej skuteczność oraz zwiększać ryzyko krwawienia. W związku z tym muszą z niej zrezygnować osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew. Przeciwwskazaniem do suplementacji tej przyprawy jest także przyjmowanie leków na cukrzycę, ponieważ kapsaicyna zmniejsza poziom cukru we krwi. Spożywanie rośliny w większych ilościach może wywoływać skutki uboczne m.in. uszkodzenia wątroby, przewodu pokarmowego oraz błon śluzowych. Zazwyczaj pojawiają się zgaga, wymioty lub biegunki.