Filtruj według

Marka

Marka

Cena

Cena

  • 22,00 zł - 369,00 zł

Spirulina

Spirulina to zielono-niebieskie algi, rosnące w ciepłych wodach jezior Afryki i Ameryki Środkowej i Południowej. Bardzo ważny jest fakt, iż spirulina zawiera najwięcej białka spośród innych produktów żywnościowych. W związku z tym suplementację zaleca się zwłaszcza wegetarianom i weganom, a także sportowcom. Poza wysoką zawartością białka spirulina posiada mnóstwo wartości prozdrowotnych. Między innymi odpowiada za obniżanie ciśnienia krwi, zapobiega chorobom serca i udarowi, a także cukrzycy. Ponadto dzięki właściwościom przeciwutleniającym przyczynia się do eliminacji wolnych rodników. Dodatkowo zmniejsza apetyt i przyśpiesza utratę tkanki tłuszczowej.

Aktywne filtry

AURA HERBALS Spirulina - 150 g (600 tabl.)

Cena 29,99 zł
Availability: 8 In Stock
Spirulina to morska alga, najstarsza naturalna żywność, znana już człowiekowi pierwotnemu. Bogata w unikalne witaminy i składniki mineralne stanowi znakomite uzupełnienie codziennej diety. Ciesz się bogatą w naturalne składniki odżywcze dietą z korzyścią dla swojego zdrowia i Twojej rodziny. Co zyskuje spożywając Spirulinę?Spirulina składa się aż z około 60 % białka. Jest źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, naturalnego jodu, potasu, selenu, cennych witamin zwłaszcza z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12), makro- i mikro elementów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawarte łatwo przyswajalne żelazo,  przyczynia się do prawidłowego powstawania hemoglobiny i erytrocytów. Jod przyczynia się do prawidłowej produkcji hormonów tarczycy i prawidłowej czynności tarczycy. Spirulina jest jedynym

YANGO Spirulina 350 mg (90 kaps.)

Cena 22,49 zł
Availability: 8 In Stock
SKŁADNIKI: Spirulina (Arthrospira platensis) standaryzowana na zawartość min. 60% białka. Skład kapsułki: Celuloza roślinna (wegetariańskie). Składniki 1 kapsułka 4 kapsułki Spirulina    w tym białko (60%) 350 mg 210 mg 1400 mg 840 mg SPOSÓB UŻYCIA: 2 kapsułki, dwa razy dziennie. Kapsułkę połknąć i popić dużą ilością wody, po posiłku. PRZECIWWSKAZANIA: Osoby przyjmujące leki przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Niewskazane małym dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym. SPOSÓB PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Produkowane bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących. Produkt wolny od metali ciężkich, takich jak arsen, kadm, ołów

AUROSPIRUL Spirulina (100 kaps.)

Cena 54,49 zł
Availability: 2 In Stock
OPIS:  Spirulina należy do rodziny alg, dzięki swoim unikatowym właściwościom odżywczym w przeciągu ostatnich lat zyskuje coraz większa popularność. Jej regularna suplementacja jest doskonałym uzupełnieniem diety ubogiej w witaminy i składniki mineralne. SKŁADNIKI: 100% naturalna Spirulina (Arthrospira platensis), kapsułka roślinna - hydroksypropylometyloceluloza SPOSÓB UŻYCIA: 2 - 10 kapsułek dziennie, najlepiej spożywać je rano, do południa. Popijać wodą z cytryną. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. PRZECIWWSKAZANIA: Produkt nie może być stosowany przez kobiety w ciąży, karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze

AUROSPIRUL Spirulina w proszku (100 g)

Cena 45,49 zł
Availability: 10 In Stock
OPIS: Regularne spożywanie spiruliny może wpływać pozytywnie na detoksykację organizmu oraz skutecznie uzupełniać nabyte niedobory witamin i minerałów. SKŁADNIKI: 100% naturalna, suszona na słońcu Spirulina (Arthrospira platensis) 100g Wartość odżywcza w 100 g RWS* w 5 g RWS* Wartość energetyczna (energia) 1630 kJ/ 387 kcal 19 % 82 kJ/ 19 kcal 1 % Tłuszcz w tym: - kwasy tł. nasycone - kwasy tł. jednonienasycone - kwasy tł. wielonienasycone 5 g 3,2 g <0,01 g 1,3 g 7 % 16% - - 0,4 g 0,1 g 0 g 0 g 0 % 1% - - Węglowodany: - cukry 25 g 0 g 10 % 0 g 1,3 g 0 g 1% 0 g Białko 60 g 120 % 3 g 6 % Sól <0,01 g 0 % 0 g 0 % Tiamina (wit. B1) 3,5 mg 318 % 0,2 mg 15 % Ryboflawina (wit. B2) 4 g 285 % 0,2 mg 15 % Witamina B12 16,4 mcg 656 % 1 mcg 32 % Witamina

AUROSPIRUL Spirulina z Amlą (500 kaps.)

Cena 252,49 zł
Availability: 1 In Stock
OPIS: Spirulina przyczynia się do detoksykacji organizmu oraz jest cennym źródłem witamin i minerałów. Dodatek amli przyśpiesza wchłanianie związków aktywnych zawartych w spirulinie. SKŁADNIKI: 70% naturalna, suszona na słońcu Spirulina (Arthrospira platensis), 30% Amla, celuloza (kapsułka) Składniki: 1 kapsułka zawiera: Spirulina 350 mg Amla 150 mg SPOSÓB UŻYCIA: 2 - 10 kapsułek dziennie, najlepiej spożywać je rano, do południa. Popijać wodą z cytryną. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. PRZECIWWSKAZANIA: Produkt nie może być stosowany przez kobiety w ciąży, karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze

AUROSPIRUL Spirulina (500 kaps.)

Cena 232,99 zł
Availability: 3 In Stock
OPIS:  Regularna suplementacja spiruliny może wpływać pozytywnie na uzupełnienie codziennej diety w istotne dla zdrowia witaminy i składniki mineralne. SKŁADNIKI: 100% naturalna Spirulina (Arthrospira platensis), otoczka kapsułki - hydroksypropylometyloceluloza.  SPOSÓB UŻYCIA: 2 - 10 kapsułek dziennie, najlepiej spożywać je rano, do południa. Popijać wodą z cytryną. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. PRZECIWWSKAZANIA: Produkt nie może być stosowany przez kobiety w ciąży, karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników.  PRZECHOWYWANIE: Chronić przed światłem, przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu

AUROSPIRUL Spirulina Crunchy (100 g)

Cena 54,49 zł
Availability: 3 In Stock
OPIS: Spirulina zyskała niezwykła popularność dzięki swoim licznym właściwościom prozdrowotnym. Jest doskonałym źródłem białka roślinnego, minerałów oraz witamin. Sproszkowana forma preparatu ułatwia suplementację i jest doskonałym dodatkiem do gotowych potraw lub napojów. SKŁADNIKI: 100% naturalna, suszona na słońcu Spirulina (Arthrospira platensis) 100g SPOSÓB UŻYCIA: Od 1 do 5 gram dziennie, popić wodą. Nie przekraczaj zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. PRZECIWWSKAZANIA: Produkt nie może być stosowany przez kobiety w ciąży, karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników.  PRZECHOWYWANIE: Chronić przed światłem, przechowywać w temperaturze

Spirulina jest mikroalgą zaliczaną do grupy żywności superfoods. Jest między innymi źródłem pełnowartościowego białka, minerałów, witamin i aminokwasów. Prozdrowotne właściwości rośliny znano już w starożytności, jednak od niedawna spirulina przeżywa drugie życia i zdobywa coraz większą popularność wśród miłośników zdrowego stylu życia. 

Alga wyróżnia się ciekawym zielononiebieskim kolorem, a także swoim ostrym smakiem. W Polsce dostępna jest w formie sproszkowanej lub tabletek. Stanowi świetny dodatek do koktajli nadając im wyrazisty, zielony kolor. Dzienna porcja spiruliny nie powinna przekraczać 10 gramów na dobę. Warto o tym pamiętać, gdyż suplementy diety różnią się między sobą zawierając różne dawkowanie w jednej tabletce. Zalecane dzienne spożycie to 500 mg na 10 kg masy ciała.

Wybierając konkretny produkt kierować należy się trzema gatunkami spiruliny - Spirulina platensis, Spirulina maxima i Spirulina fusiformis. To one są najbogatsze w składniki odżywcze. Ponadto wskazane jest zwrócić uwagę na kraj pochodzenia oraz plantację. Potwierdzone certyfikatami ekologiczne uprawy stanowią gwarancję jakości suplementu. W przypadku spożycia algi zanieczyszczonej pojawić się mogą dolegliwości bólowe w kolory brzucha, mdłości czy wymioty. Jest to skutek występowa toksycznych gatunków sinic.

Właściwości spiruliny

  • spirulina w 70% stanowi pełnowartościowe białko. Alga ta zawiera niezbędne do funkcjonowania aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm nie potrafi wyprodukować samodzielnie. Do grupy tej zaliczają się między innymi: izoleucyna, leucyna, lizyna, walina, metionina, tryptofan, fenyloalanina i treonina
  • Roślina bogata jest także w witaminy oraz składniki mineralne, przede wszystkim witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez, sód, selen oraz cynk.
  • Jest silnym antyoksydantem - chroni komórki przed uszkodzeniem oraz pomaga zwalczać wolne rodniki.
  • Hamuje wydzielanie histaminy - hormonu odpowiedzialnego za objawy alergiczne takie jak katar, wysypka czy łzawienie oczu.
  • Zawiera kwas linolenowy i kwas omegą-3 przyczyniając się do obniżenia ciśnienia krwi, zapobiegania zapaleniom oraz utrzymywania dobrej kondycji mózgu.
  • Fikocyjanina występująca w spirulinie poprawia zdolność organizmu do wchłaniania minerałów. Dzięki temu zapewniamy lepszą przyswajalność substancji odżywczych zawartych w aldze, chociażby magnezu. Ponadto obniża wysokie ciśnienie krwi oraz i odwraca dysfunkcje śródbłonka w zespole metabolicznym.

Spirulina - korzyści z suplementacji

  • Obniża poziom cholesterolu 
  • Redukuje ryzyko udaru mózgu
  • Regulując ciśnienie krwi pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego układu sercowo-naczyniowego
  • Usuwa metale ciężkie z organizmu
  • Stabilizuje poziom cukru we krwi
  • Poprawia profil lipidowy
  • Przyczynia się do wzrostu energii
  • Przyspiesza metabolizm dając uczucie lekkości i zmniejszając chęć podjadania pomiędzy posiłkami
  • Wspomaga leczenie anemii
  • Działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjne
  • Poprawia ogólną odporność organizmu
  • Wykazuje działanie antynowotworowe
  • Używana jest do leczenie tzw. alergicznego nieżytu nosa towarzyszącego alergiom

Przeciwskazania

Ponieważ spirulina jest pochodzenia naturalnego nie ma większych przeciwskazań do jej spożycia. Warto nie przekraczać zalecanej dziennej ilości, jednak nie wykazano, jakoby istniało ryzyko przedawkowania algi. 

Spiruliny nie powinny natomiast spożywać kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Osoby borykające się z chorobami autoimmunologicznymi, przyjmujące leki zwiększające krzepliwość krwi oraz chorujące na fenyloketonurię także powinny powstrzymać się od suplementacji. W razie jakichkolwiek wątpliwości zalecamy konsultację z lekarzem.