Spirulina
Spirulina to zielono-niebieskie algi, rosnące w ciepłych wodach jezior Afryki i Ameryki Środkowej i Południowej. Bardzo ważny jest fakt, iż spirulina zawiera najwięcej białka spośród innych produktów żywnościowych. W związku z tym suplementację zaleca się zwłaszcza wegetarianom i weganom, a także sportowcom. Poza wysoką zawartością białka spirulina posiada mnóstwo wartości prozdrowotnych. Między innymi odpowiada za obniżanie ciśnienia krwi, zapobiega chorobom serca i udarowi, a także cukrzycy. Ponadto dzięki właściwościom przeciwutleniającym przyczynia się do eliminacji wolnych rodników. Dodatkowo zmniejsza apetyt i przyśpiesza utratę tkanki tłuszczowej.
Jest 31 produktów.
YANGO Spirulina 350 mg (90 kaps.)
AUROSPIRUL Spirulina (100 kaps.)
AUROSPIRUL Spirulina w proszku (100 g)
AUROSPIRUL Spirulina z Amlą (500 kaps.)
AUROSPIRUL Spirulina (500 kaps.)
AUROSPIRUL Spirulina Crunchy (100 g)
Spirulina jest mikroalgą zaliczaną do grupy żywności superfoods. Jest między innymi źródłem pełnowartościowego białka, minerałów, witamin i aminokwasów. Prozdrowotne właściwości rośliny znano już w starożytności, jednak od niedawna spirulina przeżywa drugie życia i zdobywa coraz większą popularność wśród miłośników zdrowego stylu życia.
Alga wyróżnia się ciekawym zielononiebieskim kolorem, a także swoim ostrym smakiem. W Polsce dostępna jest w formie sproszkowanej lub tabletek. Stanowi świetny dodatek do koktajli nadając im wyrazisty, zielony kolor. Dzienna porcja spiruliny nie powinna przekraczać 10 gramów na dobę. Warto o tym pamiętać, gdyż suplementy diety różnią się między sobą zawierając różne dawkowanie w jednej tabletce. Zalecane dzienne spożycie to 500 mg na 10 kg masy ciała.
Wybierając konkretny produkt kierować należy się trzema gatunkami spiruliny - Spirulina platensis, Spirulina maxima i Spirulina fusiformis. To one są najbogatsze w składniki odżywcze. Ponadto wskazane jest zwrócić uwagę na kraj pochodzenia oraz plantację. Potwierdzone certyfikatami ekologiczne uprawy stanowią gwarancję jakości suplementu. W przypadku spożycia algi zanieczyszczonej pojawić się mogą dolegliwości bólowe w kolory brzucha, mdłości czy wymioty. Jest to skutek występowa toksycznych gatunków sinic.
Właściwości spiruliny
- spirulina w 70% stanowi pełnowartościowe białko. Alga ta zawiera niezbędne do funkcjonowania aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm nie potrafi wyprodukować samodzielnie. Do grupy tej zaliczają się między innymi: izoleucyna, leucyna, lizyna, walina, metionina, tryptofan, fenyloalanina i treonina
- Roślina bogata jest także w witaminy oraz składniki mineralne, przede wszystkim witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez, sód, selen oraz cynk.
- Jest silnym antyoksydantem - chroni komórki przed uszkodzeniem oraz pomaga zwalczać wolne rodniki.
- Hamuje wydzielanie histaminy - hormonu odpowiedzialnego za objawy alergiczne takie jak katar, wysypka czy łzawienie oczu.
- Zawiera kwas linolenowy i kwas omegą-3 przyczyniając się do obniżenia ciśnienia krwi, zapobiegania zapaleniom oraz utrzymywania dobrej kondycji mózgu.
- Fikocyjanina występująca w spirulinie poprawia zdolność organizmu do wchłaniania minerałów. Dzięki temu zapewniamy lepszą przyswajalność substancji odżywczych zawartych w aldze, chociażby magnezu. Ponadto obniża wysokie ciśnienie krwi oraz i odwraca dysfunkcje śródbłonka w zespole metabolicznym.
Spirulina - korzyści z suplementacji
- Obniża poziom cholesterolu
- Redukuje ryzyko udaru mózgu
- Regulując ciśnienie krwi pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego układu sercowo-naczyniowego
- Usuwa metale ciężkie z organizmu
- Stabilizuje poziom cukru we krwi
- Poprawia profil lipidowy
- Przyczynia się do wzrostu energii
- Przyspiesza metabolizm dając uczucie lekkości i zmniejszając chęć podjadania pomiędzy posiłkami
- Wspomaga leczenie anemii
- Działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjne
- Poprawia ogólną odporność organizmu
- Wykazuje działanie antynowotworowe
- Używana jest do leczenie tzw. alergicznego nieżytu nosa towarzyszącego alergiom
Przeciwskazania
Ponieważ spirulina jest pochodzenia naturalnego nie ma większych przeciwskazań do jej spożycia. Warto nie przekraczać zalecanej dziennej ilości, jednak nie wykazano, jakoby istniało ryzyko przedawkowania algi.
Spiruliny nie powinny natomiast spożywać kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Osoby borykające się z chorobami autoimmunologicznymi, przyjmujące leki zwiększające krzepliwość krwi oraz chorujące na fenyloketonurię także powinny powstrzymać się od suplementacji. W razie jakichkolwiek wątpliwości zalecamy konsultację z lekarzem.