K&K BIO+
Marka K&K BIO+ powstała w 1994 roku w Toronto w Kanadzie. Jest to pierwsza firma, która opracowała, a następnie wprowadziła do sprzedaży suplement diety zawierający korzeń kudzu. Naturalne produkty pozytywnie wpływają na zdrowie, dobrze sprawdzą się u osób borykającymi się z bólami migrenowymi, a także kobietami w okresie menopauzy. Roślina jest używana także w terapii uzależnień, w szczególności alkoholizmu.
Jest 5 produktów.
Marka K&K BIO+ powstała w 1994 roku w Toronto w Kanadzie. Jest to pierwsza firma, która opracowała, a następnie wprowadziła do sprzedaży suplement diety zawierający korzeń kudzu. Naturalne produkty pozytywnie wpływają na zdrowie, dobrze sprawdzą się u osób borykającymi się z bólami migrenowymi, a także kobietami w okresie menopauzy. Roślina jest używana także w terapii uzależnień, w szczególności alkoholizmu.
Korzeń Kudzu
Kudzu (pueraria lobata) to roślina, która jest uprawiana w wielu krajach Azji Wschodniej oraz w Stanach Zjednoczonych. Od czasów starożytnych po dzień dzisiejszy jej korzeń jest powszechnie stosowany w kulturze Dalekiego Wschodu jako pokarm, bogate źródło skrobi, a także środek medycyny naturalnej. Badania wykazały, że pomaga w trawieniu. Ponadto jest stosowany przy przeziębieniach, dolegliwościach jelitowych i alkoholizmie. Pomaga przezwyciężyć również inne szkodliwe nawyki.
Roślina zawiera także wiele składników odżywczych. Skrobia pochodząca z korzenia kudzu posiada dużą ilość żelaza, sporą porcję wapnia i fosforu oraz niewielką ilość sodu. Co ciekawe, ma więcej kalorii na gram niż chociażby miód, ale jednak w przeciwieństwie do niego, kudzu jest długo utrzymującym się źródłem energii w organizmie. Dzięki temu stosowany może być u osób planujących dietę redukcyjną.
Obecnie roślina staje się coraz bardziej popularna w innych częściach świata, takich jak Stany Zjednoczone, Kanada i Europa. Naukowcy z różnych amerykańskich uniwersytetów odkryli, że jej korzeń zmniejsza spożycie alkoholu. Ostatnie badania dowodzą, że alkoholizm rzadko występuje w kulturach, w których kudzu jest naturalnym składnikiem tradycyjnej diety. Niezwykłe rezultaty suplementacji dają nadzieję wielu osobom uzależnionym od alkoholu, a także nadzieję ich rodzinom. Istnieją doniesienia, że roślina może także pomóc zmniejszyć spożycie nikotyny, a w niektórych przypadkach złagodzić również inne uzależnienia.
Korzeń Kudzu - źródło wartościowych izoflawonów
Izoflawony to fitohormony, które należą do grupy flawonoidów. Naturalnie występują w roślinach strączkowych, m.in. fasoli czy grochu. Według badań, izoflawony mają znaczny wpływ na równowagę hormonalną kobiet. Ponadto, wykazują właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, a także obniżają pozom cholesterolu.
Badania przeprowadzone na wyciągach z owoców i korzenia kudzu wykazały obecność znacznych ilości izoflawonów w tym daidziny, daidzeiny, daidzeino-4,7 diglikozydy, puerarino-7-ksylosydy i 4,6-0-diacytylopueraryny. Odnotowano zawartość na średnim poziomie od 1,77 do 12% suchej masy.
Według badań medycznych izoflawony zawarte w kudzu:
- Regulują trawienie
- Stabilizują krążenie - obniżają ciśnienie krwi
- Usuwają z organizmu toksyny
- Ograniczają spożycie alkoholu i nikotyny
- Stabilizują układ nerwowy
- Zmniejszają objawy menopauzy, postmenopauzy i andropauzy
- Redukuje intensywność bólów głowy, w tym również bólów migrenowych
Kudzu Root - K&K BIO+
Suplement diety jest wiodącym produktem produkowanym przez K&K BIO+. Jego prekursorką jest polska badaczka zajmująca się profilaktyką uzależnień - Jadwiga Kalinowska - Kowalik. Za jego opracowanie odpowiada również współpraca polskich i kanadyjskich ekspertów.
Specyfik początkowo pojawił się na rynku kanadyjskim. Został dopuszczony do dystrybucji przez Ministerstwo Zdrowia w Kanadzie. Następnie nastąpiła rejestracja w Polsce przez GIS (Polska Agencja Kontroli Żywności). Na rynku europejskim Kudzu Root istnieje w ogólnodostępnej sprzedaży od 2001 roku.
Produkt jest laureatem polskiego konkursu HERBAL OSCAR 2004.