Wszystkie kategorie
-
Suplementy diety
add remove
- Witaminy add remove
- Minerały add remove
-
Zioła i preparaty roślinne
add remove
- Grzyby zdrowotne add remove
- Superfoods add remove
- Olejki eteryczne
- Polecane dla add remove
- Inne produkty add remove
- Odporność
- Sport add remove
- Dla seniorów
- Dla dzieci
-
dolegliwości
add remove
-
Marki
add remove
- Blog
Filtruj według
Cena
Cena
-
59,00 zł - 60,00 zł
Berberyna
Berberyna to alkaloid izolowany z kory, korzeni, kłącza oraz łodyg roślin. Skutecznie wpływa na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu. Dzięki swoim właściwościom znacznie obniża poziom cukru u osób z cukrzycą typu 2. Także może być pomocna przy infekcjach bakteryjnych, ponieważ działa przeciwdrobnoustrojowo.
Jest 1 produkt.
Aktywne filtry
Czym jest berberyna?
Berberyna to substancja pochodzenia roślinnego należąca do grupy alkaloidów izochinolinowych. Wywodzi się z roślin takich jak cynowód chiński i berberys zwyczajny. Jej wartości odżywcze pozyskuje się z kory, liści, gałązek, korzeni, jak i łodyg. Pierwsze zastosowania lecznicze berberyny odkryto w medycynie chińskiej około 3000 lat temu. Ze względu na swoją intensywną żółtą barwę wykorzystywano ją również jako barwnik. Współczesna medycyna potwierdziła korzyści zdrowotne tej substancji w przypadku wielu schorzeń i problemów zdrowotnych. Obecnie uznawana jest za jedną z najskuteczniej działających form suplementacji.
Berberyna a cukrzyca typu 2
Cukrzyca typu 2 to bardzo powszechna i niezwykle niebezpieczna choroba, która często prowadzi do zgonu. Charakteryzuje się ona odpornością na działanie insuliny, czyli hormonu mającego wpływ na metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczów. W związku z tym insulina jest produkowana przez organizm, ale tkanka tłuszczowa nie pozwala jej prawidłowo działać, czego wynikiem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Podwyższony poziom cukru z biegiem czasu prowadzi do uszkodzenia tkanek i narządów, co skutkuje licznymi problemami zdrowotnymi. Według różnorodnie przeprowadzonych badań wykryto, że berberyna efektywnie zmniejszenia insulinooporność u osób z cukrzycą typu 2. Jej działanie porównywalne jest do leków przeciwcukrzycowych m.in. metforminy. Ponadto substancja ta zmniejsza wytwarzanie glukozy w wątrobie i nie jest przy tym toksyczna. Regularne stosowanie berberyny powoduje zwiększone wydzielanie insuliny w trzustce oraz zwolniony rozwój miażdżycy.
Inne właściwości
Według niektórych badań stwierdzono, że berberyna skutecznie obniża poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. Dzięki temu zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Oprócz tego pomaga w walce z otyłością i nadwagą, które również powodują schorzenia serca, cukrzycę czy nadciśnienie. Podczas badań u osób przyjmujących 750 mg berberysu zauważono znaczący spadek masy ciała. Substancja pomocna bywa również w leczeniu zespołu policystycznych jajników, czyli choroby kiedy w organizmie kobiety występuje wysoki poziom niektórych hormonów męskich. Nieleczenie tej choroby prowadzi do niepłodności i wielu innych problemów zdrowotnych. Regularne spożywanie berberyny może być skutecznym środkiem przeciwdrobnoustrojowym, co pomaga hamować infekcję bakteryjne. Ponadto substancja ta wspomaga walkę z nowotworami m.in. ogranicza wzrost i rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych. Dodatkowo pomaga przy leczeniu depresji i nerwicy.
Przeciwwskazania i skutki uboczne
Berberyna uznawana jest za substancję bezpieczną jednak istnieją nieliczne przeciwwskazania do jej stosowania. Głównym z nich jest ciąża, ponieważ berberyna może powodować skurcze macicy i działać toksycznie na płód. Nie powinno zażywać się jej również w okresie karmienia i podawać dzieciom. Osoby ze stwierdzonymi schorzeniami wątroby i przyjmujące leki na obniżenie ciśnienia krwi powinny ze szczególną ostrożnością suplementować tę substancję. Skutki uboczne występują zasadniczo rzadko i dotyczą głównie układu pokarmowego, powodując bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, zaparcia, nudności czy wymioty. Należy również pamiętać, że zbyt duże dawkowanie może wywołać uszkodzenia wątroby, krwawienia z układu pokarmowego, a także nadmiernie obniżyć poziom cukru we krwi i ciśnienia.