Berberyna
Berberyna to alkaloid izolowany z kory, korzeni, kłącza oraz łodyg roślin. Skutecznie wpływa na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu. Dzięki swoim właściwościom znacznie obniża poziom cukru u osób z cukrzycą typu 2. Także może być pomocna przy infekcjach bakteryjnych, ponieważ działa przeciwdrobnoustrojowo.
Jest 11 produktów.
SWANSON Berberine Complex (90 kaps.)
Czym jest berberyna?
Berberyna to substancja pochodzenia roślinnego należąca do grupy alkaloidów izochinolinowych. Wywodzi się z roślin takich jak cynowód chiński i berberys zwyczajny. Jej wartości odżywcze pozyskuje się z kory, liści, gałązek, korzeni, jak i łodyg. Pierwsze zastosowania lecznicze berberyny odkryto w medycynie chińskiej około 3000 lat temu. Ze względu na swoją intensywną żółtą barwę wykorzystywano ją również jako barwnik. Współczesna medycyna potwierdziła korzyści zdrowotne tej substancji w przypadku wielu schorzeń i problemów zdrowotnych. Obecnie uznawana jest za jedną z najskuteczniej działających form suplementacji.
Berberyna a cukrzyca typu 2
Cukrzyca typu 2 to bardzo powszechna i niezwykle niebezpieczna choroba, która często prowadzi do zgonu. Charakteryzuje się ona odpornością na działanie insuliny, czyli hormonu mającego wpływ na metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczów. W związku z tym insulina jest produkowana przez organizm, ale tkanka tłuszczowa nie pozwala jej prawidłowo działać, czego wynikiem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Podwyższony poziom cukru z biegiem czasu prowadzi do uszkodzenia tkanek i narządów, co skutkuje licznymi problemami zdrowotnymi. Według różnorodnie przeprowadzonych badań wykryto, że berberyna efektywnie zmniejszenia insulinooporność u osób z cukrzycą typu 2. Jej działanie porównywalne jest do leków przeciwcukrzycowych m.in. metforminy. Ponadto substancja ta zmniejsza wytwarzanie glukozy w wątrobie i nie jest przy tym toksyczna. Regularne stosowanie berberyny powoduje zwiększone wydzielanie insuliny w trzustce oraz zwolniony rozwój miażdżycy.
Inne właściwości
Według niektórych badań stwierdzono, że berberyna skutecznie obniża poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. Dzięki temu zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Oprócz tego pomaga w walce z otyłością i nadwagą, które również powodują schorzenia serca, cukrzycę czy nadciśnienie. Podczas badań u osób przyjmujących 750 mg berberysu zauważono znaczący spadek masy ciała. Substancja pomocna bywa również w leczeniu zespołu policystycznych jajników, czyli choroby kiedy w organizmie kobiety występuje wysoki poziom niektórych hormonów męskich. Nieleczenie tej choroby prowadzi do niepłodności i wielu innych problemów zdrowotnych. Regularne spożywanie berberyny może być skutecznym środkiem przeciwdrobnoustrojowym, co pomaga hamować infekcję bakteryjne. Ponadto substancja ta wspomaga walkę z nowotworami m.in. ogranicza wzrost i rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych. Dodatkowo pomaga przy leczeniu depresji i nerwicy.
Przeciwwskazania i skutki uboczne
Berberyna uznawana jest za substancję bezpieczną jednak istnieją nieliczne przeciwwskazania do jej stosowania. Głównym z nich jest ciąża, ponieważ berberyna może powodować skurcze macicy i działać toksycznie na płód. Nie powinno zażywać się jej również w okresie karmienia i podawać dzieciom. Osoby ze stwierdzonymi schorzeniami wątroby i przyjmujące leki na obniżenie ciśnienia krwi powinny ze szczególną ostrożnością suplementować tę substancję. Skutki uboczne występują zasadniczo rzadko i dotyczą głównie układu pokarmowego, powodując bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, zaparcia, nudności czy wymioty. Należy również pamiętać, że zbyt duże dawkowanie może wywołać uszkodzenia wątroby, krwawienia z układu pokarmowego, a także nadmiernie obniżyć poziom cukru we krwi i ciśnienia.