Filtruj według

Marka

Marka

Cena

Cena

  • 12,00 zł - 46,00 zł

Acai

Jagody Acai to bogate źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Skutecznie zmniejszają proces starzenia oraz hamują rozwój komórek nowotworowych. Zmniejszają również poziom złego cholesterolu, jednocześnie zwiększając poziom dobrego cholesterolu. Ponadto posiadają dużo błonnika, dzięki czemu usprawniają przemianę materii i zapewniają uczucie sytości, co ułatwia odchudzanie.

Aktywne filtry

Jagody acai (Euterpe oleracea) to jagody brazylijskie. Ich popularność oraz miano superfoods zapewniają zawarte w owocach przeciwutleniacze oraz kompleks aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin oraz kwasów tłuszczowych omega 3,6 i 9. Bogactwo składników odżywczych, a także unikalny smak spowodowały, że owoce, które kiedyś stanowiły przysmak mieszkańców Ameryki Południowej stały się rozpoznawalne na całym świecie.

Czym są jagody acai?

Acai to ciemnofioletowe, jednopestkowe owoce, które kojarzyć się mogą z naszą polską borówką. Pochodzą z Ameryki Południowej, prosto z podmokłych terenów amazońskich lasów. W celu spożycia jagody namacza się, by zmiękczyć ich zewnętrzną część. Następnie owoce są rozcierane  na pastę. Fenomen stanowi natomiast ich charakterystyczny smak - jest to połączenie jagody i czekolady. Ich pochodzenie i krótki okres świeżości sprawia jednak, że na rynku niedostępne są świeże owoce jagód acai. Cieszyć tym niepowtarzalnym smakiem możemy się jednak w formie mrożonego puree, owoców liofilizowanych, suszonego proszku, soku lub tabletek. Często stanowią także składnik kompleksowych suplementów diety.

Właściwości jagód acai

Mnogość właściwości odżywczych jagód acai zdecydowała do przyznania im miana superfoods. Owoce zawierają najsilniejsze antyoksydanty, przede wszystkim antocyjany oraz flawonoidy, które wpływają pozytywnie na układ krążenia oraz chronią przed chorobami serca.  Pozytywny wpływ na naczynia krwionośne mają także kwasy tłuszczowe omega 3,6 oraz 9, które także znajdziemy w jagodach. Ponadto dostarczają organizmowi aż 18 aminokwasów, 29 kwasów tłuszczowych oraz wiele minerałów (m.in. potas, wapń, cynk, miedź, żelazo, fosfor). 

Wpływ jagód acai na zdrowie:

  • Polifenole zawarte w acai wpływają protekcyjnie na komórki, zwiększają produkcję enzymów antyoksydacyjnych oraz chronią przed uszkodzeniem wolne rodniki, które hamują proces starzenia
  • Antocyjany, jedne z antyoksydantów zawartych w owocach uszczelniają naczynia krwionośne, a także uszczelniając naczynia włosowate mają wpływ na wzmacnianie wzroku
  • Flawonoidy działają antyalergicznie i antynowotworowo
  • Wpływają pozytywnie na układ odpornościowy. Wprowadzenie jagód acai do swojego jadłospisu skutkować może wzrostem odporności o ponad 20%
  • Charakteryzują się wysoką zawartość błonnika, przez co pozostawiają uczucie sytości na dłużej
  • Degradują nasycone kwasy tłuszczowe redukując tym samym zmęczenie i poczucie słabości
  • Regulują poziom cukru we krwi oraz utrzymanie poziomu cholesterolu w normie 
  • Redukują zmęczenie, poprawiają samopoczucie, a u osób trenujących zwiększają wytrzymałość i ułatwiają regenerację po treningu

Jagody acai, a odchudzanie

Niewątpliwie mnogość wartości odżywczych zawartych w acai pozytywnie wpływa na proces odchodzenia. Zawarty w jagodach błonnik pozwoli zachować uczucie sytości na dłużej, a wszelkie minerały, witaminy i kwasy tłuszczowe uzupełnią dietę w potrzebne substancje odżywcze. Owoce dodatkowo poprawiają przemianę materii oraz funkcjonowanie układu trawiennego. Warto jednak zachować umiar, gdyż kaloryczność acai jest dość wysoka.

Jagody acai nie muszą jednak stanowić elementu tylko diety redukcyjnej. Dzięki swoim właściwościom acai stanowią element zbilansowanej diety, która pozytywnie wpłynie na zdrowie i samopoczucie każdego.

Skutki uboczne

Spożywanie jagód acai nie niesie za sobą żadnych skutków ubocznych. Możliwe jest natomiast wystąpienie reakcji alergicznej, która objawia się trudnościami w oddychaniu i wysypką na skórze. Jeśli zaobserwujesz u siebie któreś z tych objawów, skonsultuj się z lekarzem.