Jest 44 produktów.
DOCTOR'S BEST Folian Quatrefolic 400 mcg (90...
AURA HERBALS Witamina B9 Forte (Kwas foliowy) -...
AURA HERBALS Ferradrop - Żelazo + Kwas Foliowy...
SOLGAR Folate (Metafolin) 800 mcg (100 tabl.)
SOLGAR Folate 666 mcg DFE (400 mcg Folic Acid)...
SWANSON Folian Quatrefolic 800 mcg dla kobiet w...
SWANSON Folate 400 mcg (30 kaps.)
Kwas foliowy - charakterystyka i rola w organizmie
Kwas foliowy inaczej nazywany Witaminą B9, odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. W zasadzie potrzebny jest każdej komórce naszego ciała od momentu poczęcia aż do starości. Witamina B9 przede wszystkim bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, z których powstaje DNA. Dzięki temu reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek. Szczególnie ważna dla kobiet w ciąży, ponieważ odpowiada za prawidłowe rozwijanie układu nerwowego płodu oraz obniża ryzyko poronienia. Jej brak w organizmie ciężarnej kobiety może powodować poważne i nieodwracalne wady płodu. Kwas foliowy istotny jest również dla układu nerwowego, pokarmowego i trawiennego. Razem z Witaminą B12 odpowiada za tworzenie i dojrzewanie czerwonych krwinek, co oznacza, że ma działanie krwiotwórcze. W związku z tym chroni nas przed anemią. Pozytywnie wpływa także na nasze samopoczucie. Ilość kwasu foliowego w organizmie spada, gdy towarzyszy nam ciągły stres, pijemy nadmierną ilość kawy, alkohol i palimy papierosy. Na zmniejszenie poziomu Witaminy B9 mogą mieć również wpływ niektóre środki antykoncepcji.
Produkty bogate w kwas foliowy
Najbardziej przyswajalnym źródłem kwasu foliowego są oczywiście naturalne produkty, spożywane w codziennej diecie. Witaminę znajdziemy szczególnie w warzywach zielonych, takich jak szpinak, kapusta włoska, liście rzepy, brokuły czy sałata rzymska. Duża ilość kwasu występuje również w pestkach słonecznika, ciecierzycy oraz orzechach ziemnych. Nie można także pominąć produktów mięsnych. Między innymi bogate źródło witaminy B9 znajdziemy w nerkach i wątrobie. Innymi istotnymi produktami zawierającymi tę substancję są: pomarańcze, groszek, natka pietruszki, awokado, buraki oraz fasola.
Skutki i przyczyny niedoboru Witaminy B9
Wiadomo jak kwas foliowy jest ważny dla organizmu, zatem co powodują jego braki? Jednymi z najpoważniejszych i najniebezpieczniejszych skutków niedoboru kwasu foliowego są anemia, osteoporoza, zaburzenia układu sercowo-naczyniowego, a nawet nowotwory. Zaniżony poziom tego składnika odżywczego może powodować bezsenność, dekoncentrację, zmęczenie oraz depresję. Przyczynami niedoboru zazwyczaj jest niewłaściwa dieta oraz zwiększone zapotrzebowanie związane z ciążą i okresem karmienia. Oprócz tego do zmniejszenia ilości witaminy B9 w organizmie może przyczynić się długotrwałe stosowanie niektórych leków, między innymi przeciwbólowych.
Kwas foliowy w suplementach diety
Aby dostarczać prawidłową ilość kwasu foliowego do organizmu, warto jest rozważyć dodatkową suplementację. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele preparatów zawierających w składzie kwas foliowy w ilości 0,4 mg. Rekomendowana ilość spożywania kwasu foliowego u osób powyżej 10. roku życia wynosi 400 µg (mikrogramów) dziennie. U dzieci od 1. do 3. roku życia 150 μg, od 4. do 6. roku życia - 200 μg, od 7. do 9. roku życia - 300 μg. W przypadku kobiet w ciąży zaleca się stosowania suplementacji co najmniej 3 miesiące przed planowanym poczęciem.