Filtruj według

Marka

Marka

Cena

Cena

  • 41,00 zł - 98,00 zł

Kompleksy superfoods

Kompleksy superfoods to nic innego jak zbiór najcenniejszych wartości i składników odżywczych dla organizmu. Mają one za zadanie poprawić samopoczucie i ogólną kondycję organizmu. Oprócz tego dzięki zawartości błonnika oraz przeciwutleniaczy usprawnią przemianę materii oraz usuną niebezpieczne toksyny z organizmu. Dodatkowo wpłyną pozytywnie na układ krwionośny, zmniejszą poziom cholesterolu oraz cukru.

Aktywne filtry

Mianem superfoods określamy żywność nieprzetworzoną, pochodzenia naturalnego. Większość produktów określana tych mianem jest znana człowiekowi już od starożytności, termin ten został oficjalnie wprowadzony w 1998 roku. Od tego czasu na rynku pojawia się coraz więcej produktów, w tym całe kompleksy superfoods.

Kompleksy superfoods

Produktów zaliczających się do kategorii superżywności jest na prawdę wiele. Od znanego, jednak niedocenianego buraka, po algi morskie - spirulinę czy chlorellę. To, co jednak łączy je wszystkie, to ich zbawienny oraz prozdrowotny wpływ na nasz organizm. 

Zaczynając swoją przygodę z superfoods można czuć się lekko zagubionym. Mnogość produktów określanych tą nazwą może przytłaczać i skutkować brakiem decyzyjności w trakcie wybierania odpowiedniego suplementu. Specjalnie dla takich osób postały dedykowane kompleksy superfoods, zawierające jednocześnie wiele składników. Występują w postaci tabletek lub proszku, który stanowić może dodatek do koktajlu czy soku. 

Kompleksy superfoods - co mogą zawierać?

MŁODY JĘCZMIEŃ 

to bomba aminokwasowa o wysokiej zawartości błonnika. Dzięki młodemu jęczmieniowi dłużej czujemy się syci, co z pewnością pomocne jest podczas odchudzania. Dodatkowo wykazuje on właściwości przeciwutleniające, a więc wspomaga proces walki z wolnymi rodnikami. Jego prozdrowotne działanie na organizm człowieka zawdzięcza także chlorofilowi, który wpływa pozytywnie na detoksykację organizmu.

SPIRULINA I CHLORELLA

Spirulina jest algą morską, która wyróżnia się na tle innej żywności wyjątkowo wysoką zawartością białka - posiada czterokrotnie więcej białka niż mięso o tej samej gramaturze. Jest więc dobrym uzupełnieniem diet roślinnych, szczególnie wegańskiej i wegetariańskiej. Dodatkowo spirulina obniża ciśnienie, zapobiega miażdżycy i udarowi mózgu, a także przyspiesza przemianę materii i wspomaga proces odchudzania.

Chlorella odobnie jak spirulina jest rodzajem algi. Miano superfoods zapewnia jej przede wszystkim niezwykła zawartość antyoksydantów - w medycynie chińskiej wykorzystywana jest w procesach oczyszczania organizmu. Ogranicza wchłanianie toksyn takich jak alkohol, chemikalia czy pestycydy. Zawarte w niej żelazo wspomaga procesy krwiotwórcze, przede wszystkim produkcję białych krwinek.

LUCERNA (ALFALFA) 

Jest rośliną powszechnie uprawianą nawet w Polsce. Mimo jej dostępności często zapominamy o jej właściwościach.Zawiera bogactwo witamin (m.in. B, C, E, K, A i D), a także minerałów (m.in. wapń, magnez, żelazo, mangan, fosfor, krzem, sód czy miedź). Lucerna wzmacnia odporność, obniża poziom cholesterolu oraz redukuje ryzyko miażdżycy. Wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego zmniejszając ciśnienie krwi i chroniąc przed nadciśnieniem. Dodatkowo zapobiega cukrzycy (stosuje się ją również przy jej leczeniu).MACA - właściwie korzeń maca - uznaje się za jedno z najbardziej wartościowych warzyw, które znamy. Zawierając ponad 18 aminokwasów, pozytywnie wpływa na procesy metaboliczne i pracę układu hormonalnego. Szczególnie ważne są aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Zapewniają one prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, ruchowego oraz poprawną przemianę materii. Sam korzeń macy, dzięki zawartości antyoksydantów, odpowiada za zwalczanie wolnych rodników, ochronę DNA komórek i łagodzenie stanów zapalnych.

MORINGA

Określa się ją mianem „drzewa życia”. Swoje zastosowanie znajduje nie tylko w medycynie, ale także kosmetologii czy kuchni.  Wykorzystuje się wiele części tej rośliny, - przede wszystkim nasiona, korę, korzeń, owoce, liście i kwiaty. Zawiera ponad 46 różnych antyoksydantów, co przekłada się na jej silne działanie przeciwutleniające. Zeatyna, która również zalicza się do tej grupy związków chemicznych pomaga we wchłanianiu substancji odżywczych. Tym samym, zawarte w morindze minerały takie jak chrom, mangan czy żelazo mają większą przyswajalność.