Filtruj według

Marka

Marka

Cena

Cena

  • 55,00 zł - 129,00 zł

Shitake

Grzyby Shitake posiadają mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim wspierają odporność, obniżają poziom cholesterolu oraz redukują stres. Dzięki dużej zawartości witaminy D, wapnia i fosforu wzmacniają kości i zęby. Ponadto zawarty w nich związek - lentinan skutecznie zwalcza komórki nowotworowe.

Aktywne filtry

YANGO APCC - reishi, kordyceps, shitake, chaga...

Cena 57,49 zł
Availability: 13 In Stock
Składnik aktywny 1 kapsułka 2 kapsułki Ekstrakt z grzyba Kordyceps 100 mg 200 mg Ekstrakt z grzyba Chaga 100 mg 200 mg Ekstrakt z grzyba Shitake 100 mg 200 mg Ekstrakt z grzyba Reishi 100 mg 200 mg W tym polisacharydy 40 mg 80 mg Sposób użycia: 2 kapsułki dziennie po posiłku. Popić dużą ilością wody. Nie przekraczać zalecanej porcji dziennej. Kapsułek/opakowanie 50 x 400mg Sugerowana dawka dzienna 2 kapsułki 1 opakowanie wystarcza na 25 dni Rodzaj kapsułek Wegetariańskie Składniki: ekstrakt z grzyba Kordyceps; ekstrakt z grzyba Shitake, ekstrakt z grzyba Chaga, ekstrakt z grzyba Reishi;otoczka kapsułki: celuloza roślinna. Wszystkie ekstrakty są standaryzowane na 40% zawartości polisacharydów. Informacja: Suplement diety nie może być stosowany jako substytut

YANGO APCC - reishi, kordyceps, shitake, chaga...

Cena 128,99 zł
Availability: 8 In Stock
SKŁADNIKI: Ekstrakt z grzyba reishi (Ganoderma lucidum) standaryzowany na min. 10% polisacharydów, ekstrakt z grzyba shitake (Lentinula edodes) standaryzowany na zawartość min. 10% polisacharydów, ekstrakt z grzyba kordyceps (Cordyceps sinensis) standaryzowany na zawartość min. 10% polisacharydów, ekstrakt z grzyba chaga (Inonotus obliguus) standaryzowany na zawartość min. 10% polisacharydów. Składnik aktywny 1 kapsułka 2 kapsułki Grzyb Reishi - ekstrakt 100 mg 200 mg Grzyb Shitake - ekstrakt 100 mg 200 mg Grzyb Kordyceps - ekstrakt 100 mg 200 mg Grzyb Chaga - ekstrakt 100 mg 200 mg - w tym polisacharydy (10%) 40 mg 80 mg SPOSÓB UŻYCIA: 1 kapsułka 2 razy dziennie. Kapsułkę połknąć i popić dużą ilością wody po posiłku. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut

YANGO Shitake - ekstrakt 10% polisacharydów (90...

Cena 55,99 zł
Availability: 3 In Stock
Grzyb Shitake (Twardnik japoński) znany jest ze swych właściwości w tradycyjnej medycynie azjatyckiej od setek lat. Grzyby te wpływają na redukcję cholesterolu. SKŁADNIKI: ekstrakt z grzyba Shitake standaryzowany na 10% zawartości polisacharydów; otoczka kapsułki: celuloza roślinna. Składnik aktywny 1 kapsułka 2 kapsułki Shitake - ekstrakt 400 mg 800 mg w tym polisacharydy (10%) 40 mg 80 mg SPOSÓB UŻYCIA: 2 kapsułki dziennie po posiłku. Popić dużą ilością wody. Nie przekraczać zalecanej porcji dziennej. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. PRZECIWWSKAZANIA: Osoby przyjmujące leki przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Niewskazane małym dzieciom, kobietom w ciąży oraz

SOLGAR Reishi, Shiitake, Maitake - Mushroom...

Cena 120,99 zł
Availability: 44 In Stock
OPIS:Mieszanka grzybów witalnych - suplement diety w kapsułkach.SKŁADNIKI: Reishi (Ganoderma lucidum); Shitake (Lentinus edodes); Maitake (Grifola frondosa); otoczka kapsułki: hydroksypropylometyloceluloza; substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna; substanacj przeciwzbrylająca: roślinny stearynian magnezu. Składniki aktywne W 1 kapsułce Reishi (Ganoderma lucidum) Sproszkowany grzyb Reishi Standaryzowany ekstrakt z czerwonych grzybów Reishi (1,2 mg [4%] triterpenów, 3,75 mg [12,5%] polisacharydów) 100 mg 100 mg Shitake (Lentinus edodes) Sproszkowany grzyb Shitake Standaryzowany ekstrakt z grzybów Shiatke (20:1) 100 mg 1,5 mg Maitake (Grifola frondosa) Standaryzowany ekstrakt z grzybów Maitake (4:1) 100 mg SPOSÓB UŻYCIA: 1 kapsułka dziennie najlepiej w

Grzyby shitake (Lentinus edodes) w Polsce znane są także jako twardnik japoński. Pochodzą z Dalekiego Wschodu, gdzie wykorzystywane były w medycynie od stuleci ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Określane są mianem „eliksiru życia”, przez co zyskały popularność na całym świecie. 

Shitake to pieczarkowe rosnące na drzewach. Uprawiane są w Chinach, Japonii, Półwyspie Indochińskim oraz w Azji Wschodniej. Grzyby mają około 20 cm, jasnobrązowy trzon i ciemniejszy kapelusz. Ich smak jest bardzo charakterystyczny, lekko kwaśny i aromatyczny. Wykorzystywane są w kuchni chińskiej do przyrządzania m.in. zup czy sosów. W Polsce dostaniemy je w formie suszonej, marynowanych grzybów lub gotowego suplementu diety. Te pierwsze z pewnością nadadzą się podczas kulinarnych eksperymentów. Jeśli zależy nam jednak na właściwościach prozdrowotnych, warto sięgnąć po gotowy preparat farmaceutyczny w formie np. tabletek.

Grzyby shitake - właściwości

  • Zawarty w grzybach shitake beta-glukan opóźnia proces wchłaniania pożywienia oraz zwiększa uczucie sytości przy zachowaniu niskiej kaloryczności - 33 kcal/100g. Będą więc idealnym urozmaiceniem diety redukcyjnej.
  • Zawierają pełnowartościowe białko pełne aminokwasów, przez co stanowią idealne uzupełnienie diety wegetariańskiej oraz wegańskiej.
  • W składzie grzybów shitake znajdziemy kompleks minerałów i witamin, m.in. żelazo, fosfor, potas, cynk, wapń, kwas foliowy oraz witamy z grupy B, C i D.
  • Niacyna (witamina B3) występująca w shitake pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego
  • Beta-glukan i erytadenina wpływają na proces redukcji tłuszczu.
  • Grzyby shitake regulują proces produkcji przeciwciał chroniąc tym samym organizm przed bakteriami i wirusami.
  • Zawierają przeciwutleniacze chroniąc organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
  • Dzięki występującej w grzybach shitake witaminie D i wapniu wzmacniają one układ kostny oraz zęby.
  • Lentianin, który wchodzi w skład shitake wykazał w badaniach właściwości przeciwnowotworowe. Razem z Beta-glukanem (polisacharydem) powstrzymuje działanie komórek nowotworowych oraz aktywuje działalność układu immunologicznego.
  • Redukują reakcje układu odpornościowego w chorobach autoimmunologicznych łagodząc tym samym ich przebieg.

Wpływ na zdrowie

  • Wykazują działanie przeciwnowotworowe
  • Redukują stres, mają działanie uspokajające i wyciszające. Po grzyby shitake powinny więc sięgać osoby o intensywnym trybie życia.
  • Pomagają w walce z bezsennością
  • Poprawiają pamięć i koncentrację
  • Wspomaga pracę tarczycy oraz reguluje działanie układu hormonalnego
  • Stosowane są do leczenia zapalenia wątroby typu B oraz pasożytów - gronkowca złocistego i pałeczki okrężnicy
  • Zalecany do spożycia przez u pacjentów stosujących chemioterapię poprawiając odporność organizmu
  • Wspomagają pracę układu odpornościowego, dlatego szczególnie w okresie jesienno-zimowym zalecana jest suplementacja grzybów shitake
  • Pomagają zwalczać trądzik, łagodzą blizny i zmiany powstałe w jego wyniku

Grzyby shitake - przeciwwskazania

Nie zaleca się spożywać grzybów shitake przez osoby posiadające kamienie na nerkach lub podagrę. Ponadto warto wstrzymać się przed podawaniem ich dzieciom do 12. roku życia, kobietom w ciąży oraz karmiącym piersiom. Osoby zmagające się z chorobami autoimmunologicznymi przed spożyciem powinny natomiast skonsultować się z lekarzem - pobudzenie układu odpornościowego może prowadzić do podwyższenia się intensywność objawów chorobowych.

Choć badania nie wykazały skutków ubocznych spożywania shitake, warto nie spożywać ich w nadmiarze - mogą powodować wzdęcia, biegunkę oraz reakcje alergiczne.