Shitake
Grzyby Shitake posiadają mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim wspierają odporność, obniżają poziom cholesterolu oraz redukują stres. Dzięki dużej zawartości witaminy D, wapnia i fosforu wzmacniają kości i zęby. Ponadto zawarty w nich związek - lentinan skutecznie zwalcza komórki nowotworowe.
Jest 10 produktów.
YANGO APCC - reishi, kordyceps, shitake, chaga...
YANGO APCC - reishi, kordyceps, shitake, chaga...
YANGO Shitake - ekstrakt 10% polisacharydów (90...
SOLGAR Reishi, Shiitake, Maitake - Mushroom...
Grzyby shitake (Lentinus edodes) w Polsce znane są także jako twardnik japoński. Pochodzą z Dalekiego Wschodu, gdzie wykorzystywane były w medycynie od stuleci ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Określane są mianem „eliksiru życia”, przez co zyskały popularność na całym świecie.
Shitake to pieczarkowe rosnące na drzewach. Uprawiane są w Chinach, Japonii, Półwyspie Indochińskim oraz w Azji Wschodniej. Grzyby mają około 20 cm, jasnobrązowy trzon i ciemniejszy kapelusz. Ich smak jest bardzo charakterystyczny, lekko kwaśny i aromatyczny. Wykorzystywane są w kuchni chińskiej do przyrządzania m.in. zup czy sosów. W Polsce dostaniemy je w formie suszonej, marynowanych grzybów lub gotowego suplementu diety. Te pierwsze z pewnością nadadzą się podczas kulinarnych eksperymentów. Jeśli zależy nam jednak na właściwościach prozdrowotnych, warto sięgnąć po gotowy preparat farmaceutyczny w formie np. tabletek.
Grzyby shitake - właściwości
- Zawarty w grzybach shitake beta-glukan opóźnia proces wchłaniania pożywienia oraz zwiększa uczucie sytości przy zachowaniu niskiej kaloryczności - 33 kcal/100g. Będą więc idealnym urozmaiceniem diety redukcyjnej.
- Zawierają pełnowartościowe białko pełne aminokwasów, przez co stanowią idealne uzupełnienie diety wegetariańskiej oraz wegańskiej.
- W składzie grzybów shitake znajdziemy kompleks minerałów i witamin, m.in. żelazo, fosfor, potas, cynk, wapń, kwas foliowy oraz witamy z grupy B, C i D.
- Niacyna (witamina B3) występująca w shitake pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego.
- Beta-glukan i erytadenina wpływają na proces redukcji tłuszczu.
- Grzyby shitake regulują proces produkcji przeciwciał chroniąc tym samym organizm przed bakteriami i wirusami.
- Zawierają przeciwutleniacze chroniąc organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
- Dzięki występującej w grzybach shitake witaminie D i wapniu wzmacniają one układ kostny oraz zęby.
- Lentianin, który wchodzi w skład shitake wykazał w badaniach właściwości przeciwnowotworowe. Razem z Beta-glukanem (polisacharydem) powstrzymuje działanie komórek nowotworowych oraz aktywuje działalność układu immunologicznego.
- Redukują reakcje układu odpornościowego w chorobach autoimmunologicznych łagodząc tym samym ich przebieg.
Wpływ na zdrowie
- Wykazują działanie przeciwnowotworowe
- Redukują stres, mają działanie uspokajające i wyciszające. Po grzyby shitake powinny więc sięgać osoby o intensywnym trybie życia.
- Pomagają w walce z bezsennością
- Poprawiają pamięć i koncentrację
- Wspomaga pracę tarczycy oraz reguluje działanie układu hormonalnego
- Stosowane są do leczenia zapalenia wątroby typu B oraz pasożytów - gronkowca złocistego i pałeczki okrężnicy
- Zalecany do spożycia przez u pacjentów stosujących chemioterapię poprawiając odporność organizmu
- Wspomagają pracę układu odpornościowego, dlatego szczególnie w okresie jesienno-zimowym zalecana jest suplementacja grzybów shitake
- Pomagają zwalczać trądzik, łagodzą blizny i zmiany powstałe w jego wyniku
Grzyby shitake - przeciwwskazania
Nie zaleca się spożywać grzybów shitake przez osoby posiadające kamienie na nerkach lub podagrę. Ponadto warto wstrzymać się przed podawaniem ich dzieciom do 12. roku życia, kobietom w ciąży oraz karmiącym piersiom. Osoby zmagające się z chorobami autoimmunologicznymi przed spożyciem powinny natomiast skonsultować się z lekarzem - pobudzenie układu odpornościowego może prowadzić do podwyższenia się intensywność objawów chorobowych.
Choć badania nie wykazały skutków ubocznych spożywania shitake, warto nie spożywać ich w nadmiarze - mogą powodować wzdęcia, biegunkę oraz reakcje alergiczne.