Aurospirul
Aurospirul to indyjski producent suplementów ajurwedyjskich oraz spiruliny bez użycia pestycydów i innych środków szkodliwych dla zdrowia i środowiska naturalnego. Producent jest jednym z największych promotorów wykorzystania spiruliny jako pokarmu z grupy "super foods".
Jest 45 produktów.
AUROSPIRUL Neem (100 kaps.)
AUROSPIRUL Neem (500 kaps.)
AUROSPIRUL Haritaki (100 kaps.)
AUROSPIRUL Turmeric w proszku (100 g)
AUROSPIRUL Brahmi (100 kaps.)
AUROSPIRUL Spirulina (100 kaps.)
AUROSPIRUL Spirulina w proszku (100 g)
AUROSPIRUL Ashwagandha (100 kaps.)
AUROSPIRUL Triphala w proszku (100 g)
AUROSPIRUL Brahmi w proszku (100 g)
OPIS:
Czysty i organiczny suplement diety pozyskiwany z najwyższej jakości sproszkowanych liści Brahmi.
SKŁADNIKI:
100% czyste, certyfikowane, organiczne Brahmi (Bacopa monnieri).
SPOSÓB UŻYCIA:
Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia: 1 - 3 gram.
Miarka wewnątrz opakowania.
PRZECIWWSKAZANIA:
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
PRZECHOWYWANIE:
Chronić przed światłem, przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
AUROSPIRUL Shankapushpi (100 kaps.)
AUROSPIRUL Arjuna (100 kaps.)
AUROSPIRUL Brahmi (500 kaps.)
AUROSPIRUL Kutki (100 kaps.)
AUROSPIRUL Kutki w proszku (50 g)
AUROSPIRUL Punarnava w proszku (100 g)
AUROSPIRUL Shatavari w proszku (100 g)
AUROSPIRUL Guduchi w proszku (100 g)
AUROSPIRUL Guduchi (100 kaps.)
AUROSPIRUL Spirulina Chili Crunchy (100 g)
AUROSPIRUL AV Supergreens (100 kaps.)
AUROSPIRUL Amla (500 kaps.)
Od Simplicity do Windarra – o powstaniu Aurospirul i hodowli spiruliny
Aurospirul słynie z wysokiej jakości ziół ajurwedyjskich oraz spiruliny crunchy – naturalnie suszonej na słońcu. Hodowla spiruliny odbywa się w 100% ekologicznym środowisku i bez użycia jakichkolwiek środków chemicznych. Zioła lecznicze i kwiaty uprawiane są na żyznych glebach farmy Kottakarai zlokalizowanej w pobliżu spirulinowej farmy Windarra. Cała praca wykonywana jest zgodnie z zasadami Fair Trade a produkty marki Aurospirul spełniają rygorystyczne normy m.in. Organic i Vegan.
Historia marki Aurospirul rozpoczyna się w Auroville w latach 90-tych, przy plaży w Simplicity, gdzie Szwajcar Bonaventura Chanson założył pierwszą farmę spiruliny. Po jego śmierci projekt hodowli wysokiej jakości spiruliny postanowił kontynuować Hendrik. Podjął on wyzwanie dalszego rozwoju hodowli spiruliny nie tylko dla mieszkańców Auroville, ale także dla mieszkańców odległych zakątków Indii oraz klientów zagranicznych. Duże zainteresowanie wysokiej jakości spiruliną sprawiło, że założył firmę Aurospirul, która bardzo szybko zyskała wysoką renomę na rynku międzynarodowym. Wzrost zapotrzebowania na to naturalne pożywienie doprowadził do powstania nowej, większej farmy spiruliny, którą Hendrik nazwał Windarra.
Wysokiej jakości spirulina, która uprawiana jest pod marką Aurospirul, hodowana jest prostymi, ekologicznymi metodami. Jest to możliwe dzięki wysoko zasadowemu poziomowi pH kultury spiruliny. W całym procesie Hendrik nie używa herbicydów, pestycydów, ani innych substancji szkodliwych dla środowiska, które mogłyby też zanieczyścić spirulinę. Dodatkowo proces suszenia odbywa się na słońcu. Wykorzystywana jest zatem energia słoneczna, która nadaje spirulinie oryginalnego smaku i właściwości, ze względu na zachowanie w nich biofotonów (cząsteczek światła emitowanych przez komórki żywych organizmów). Pozwala to na zwiększenie jej wartości energetycznej. Sprzyja też lepszemu przyswajaniu składników odżywczych i wspomaga procesy naprawcze w organizmie. Spirulina ceniona jest też ze względu na możliwości, jakie daje w walce z globalnym ociepleniem. Przedkłada się na to wiązanie przez nią węgla i wytwarzanie tlenu.
Bardzo ważne, jeśli chodzi o produkcję spiruliny, jest zużycie wody. Zwłaszcza w gorącym klimacie Tamil Nadu, w miejscu, które jeszcze stosunkowo niedawno było krajobrazem pustynnym, każda kropla wody jest cenna. Wyprodukowanie kilograma spiruliny wymaga użycia bardzo niewielkiej ilości wody. Spirulinę można hodować w lekko słonej wodzie, bądź w takiej, która ma odczyn zasadowy. Jeśli chodzi o zużycie wody w procesie hodowli spiruliny, to potrzeba jest jej 33% ilości, której wymaga uprawa soi, czy 2% tego, ile wykorzystuje się przy produkcji białka wołowego. Idąc dalej, do uprawy spiruliny można wykorzystać marginalną jakościowo ziemię, która nie jest użyteczna dla rolnictwa. I podobnie jak w przypadku wody, potrzebna jest do hodowli spiruliny stosunkowo niewielka powierzchnia – aż 20 razy mniejsza niż przy uprawie soi i 200 razy mniejsza niż przy produkcji wołowiny.
Aurospirul i Fair Trade
Dla Hendrika bardzo istotne jest to, że Aurospirul opiera się o ideę zrównoważonego rozwoju, w tym społecznego. Dlatego też tak ważne jest członkostwo firmy w Fair Trade Forum India (Forum Sprawiedliwego Handlu w Indiach). Ideały jakie przyświecają Auroville (poczytaj tutaj), bardzo widoczne są też w działalności Aurospirul. Można zaobserwować to na wielu płaszczyznach: w zatrudnieniu, programach żywnościowych, edukacji i podnoszeniu świadomości, w dzieleniu się kulturą spiruliny w Indiach, a także wkładem na rzecz społeczności Auroville.
Programy żywnościowe w Aurospirul
Aurospirul w sposób bardzo aktywny wspiera różne programy i inicjatywy żywieniowe dla różnych projektów realizowanych w sąsiedztwie. W ramach tej działalności dostarczana jest darmowa, świeża spirulina. Odbywa się to między innymi poprzez regularne dostarczanie soku ze świeżej spiruliny do szkół. Poza tym raz w tygodniu świeża spirulina w formie pasty dodawana jest do posiłków w lokalnej Solar Kitchen.
Solar Kitchen został zaprojektowany i wybudowany jako główna, wspólna kuchnia dla społeczności Auroville. Serwowane są w niej obiady, a także wysyłane lunche do szkół i osób prywatnych. Każdego dnia wydawane jest w niej około 1000 porcji obiadowych. I raz w tygodniu 1000 porcji wzbogacona jest o spirulinę Aurospirul.
Poza tym w ramach wsparcia społeczności, osoby zatrudnione na farmie Windarra (farma spiruliny) każdego dnia otrzymują odżywczy lunch, a także świeży sok z amli ze spiruliną.