Reishi
Grzyby Reishi odpowiadają między innymi za zmniejszanie ilości komórek nowotworowych zajętych przez raka płuc. Wzmacniają również układ odpornościowy oraz redukują uczucie zmęczenia. Ponadto pomocne bywają przy zawrotach głowy, bezsenności, kołataniu serca czy dusznościach. Co więcej, minimalizują ryzyko udaru mózgu oraz zawału serca, ponieważ obniżają krzepliwość krwi.
Jest 16 produktów.
YANGO Zarodniki Reishi (100 kaps.)
YANGO APCC - reishi, kordyceps, shitake, chaga...
YANGO Zarodniki Reishi (50 g)
SOLGAR Reishi, Shiitake, Maitake - Mushroom...
Grzyby reishi (łac. Ganoderma lucidum) pochodzą z Japonii, gdzie znane są od ponad dwóch tysięcy lat. Nazywane często „grzybem o duchowej mocy” lub „grzybami nieśmiertelności” ponieważ wykazują niesamowite właściwości prozdrowotne. W Azji uważane są za lekarstwo na każdą dolegliwość, a w Chinach oficjalnie uznane są za lek. Dziś, dzięki wielu badaniom wiemy, że jest w tym wiele prawdy, a reishi faktycznie mają nieskończoną ilość zastosowań.
Reishi występują w sześciu odmianach, jednak według naukowców najbogatsza w składniki odżywcze (ponad 400) jest odmiana czerwona. Uprawiana jest w Chinach i Japonii, gdzie rośnie najczęściej na bukach i dębach.
Grzyby reishi - właściwości
- Zawierają komponenty steroidowe, które można porównać do hormonów ludzkich.
- Beta-glukan występujący w składzie grzybów reishi pozytywnie wpływa na układ krwionośny zwiększając ilość limfocytów T oraz makrofagów (krwinek białych niszczących patogeny). Tym samym chronią organizm przed infekcjami i chorobami.
- W składzie posiadają polisacharydy, które działają przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie zwalczając wirusy oraz poprawiając odporność na różnego rodzaju infekcje.
- Grzyby reishi wykazują działanie immunomodulujące - pomaga w walce z chorobami autoimmunologicznymi.
- Zawiera cenne antyoksydanty, które walczą z wolnymi rodnikami oraz zmniejszają stres oksydacyjny ( zaburzenie balansu pomiędzy antyoksydantami, a wolnymi rodnikami).
- Zmniejszają objawy alergii dzięki działaniu triterpenoidów. Wykazują one także działanie antyhistaminowe, które redukują duszności i kaszel u osób chorujących na astmę
- Wpływają na działanie układu krwionośnego regulując ciśnienie krwi, rozszerzając naczynia krwionośne oraz zapobiegając tworzeniu się zakrzepów.
Wpływ na codzienne życie
- Stosowane pomocniczo w leczeniu nowotworów płuc, trzustki, odbytnicy i piersi ponieważ wykazują działanie antynowotowowe.
- Są cennym suplementem dla osób na chemioterapii, ponieważ wzmacniają odporność organizmu oraz łagodzą skutki uboczne terapii - osłabienie czy nudności
- Zapobiegają cukrzycy, a także chorobie Parkinsona i Alzheimera
- Poprawiają samopoczucie, zmniejszając lęki i stany depresyjne. Stosowane są w leczeniu zespołu przewlekłego zmęczenia
- Wpływają na poprawę koncentracji i proces zapamiętywania
- Są skuteczne w leczeniu bezsenności, szczególnie tej powodowanej przez intensywny tryb życia i silny stres
- Obniżają poziom cholesterolu
- Zatrzymuje kaszel, flegmę oraz zmniejsza duszności
- Jest to naturalny środek zapobiegający procesowi starzenia
- Zmniejszają ryzyko chorób krążenia, szczególnie powstawaniu zatorów, skrzepów, wylewów i udarów
- Obniżają poziom glukozy we krwi
- Pomagają w usuwaniu metali ciężkich i toksyn z organizmu
Sposób na dłuższe życie
Grzyby reishi pozytywnie wpływają na długowieczność pod wieloma aspektami. Ich regularne spożycie może poprawić długość oraz jakość naszego życia. Poprzez wcześniej wspominane właściwości działają kompleksowo na organizm człowieka - stymulują i regulują układy - odpornościowy, krążenia oraz nerwowy. Zabezpieczają nas także przed chorobami cywilizacyjnymi, z którymi boryka się coraz więcej osób w dzisiejszych czasach - od cukrzycy po choroby neurodegeneracyjne.
Grzyby reishi - zalecane spożycie
W zależności od wybranego suplementu dawkowanie może się różnić. Zakłada się jednak, że bezpieczną dawką grzybów reishi w formie proszku są 1-2 łyżeczki rozpuszczane w 250 ml wody. Tabletki natomiast należy zażywać zgodnie z zaleceniami producenta.