Chrom
Chrom jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Między innymi chroni nas przed cukrzycą typu 2, reguluje poziom glukozy, a także obniża poziom złego cholesterolu. Dodatkowo wspomaga odchudzanie, hamując apetyt oraz przyspieszając spalanie tłuszczów.
Jest 4 produktów.
Super Sól (200 g) - Hepatica
SuperSól to mieszanka soli i minerałów pochodzących z wielu źródeł. Dostarcza mnóstwo składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Chrom GTF (100 kaps.) - Jarrow Formulas
Suplement diety zwierający czysty chrom z drożdży odżywczych Saccharomyces cerevisiae. Korzystnie wpływa na kontrolę masy ciała i proces przemiany materii.
Czym jest chrom?
Chrom został odkryty ponad dwieście lat temu. Jednak dopiero badania w latach szcześćdziesiątych XX wieku udowodniły, że jest on istotnym pierwiastkiem śladowym dla organizmu człowieka. Okazało się wówczas, że chociaż do poprawnego funkcjonowania potrzebujemy go tylko 6 mg i bierze on udział w wielu procesach w naszym ciele.
Obecne publikacje naukowe poddają temat chromu kontrowersjom. W związku z tym dyskutuje się na tematy, czy jest on faktycznie istotny dla naszego organizmu. Czy jego suplementacja ma wpływ na ciało, czy może to tylko efekt placebo?
Chrom jest metalem przejściowym i występuje w dwóch postaciach. Chrom IV, czyli w IV stopniu utlenienia, wykorzystuje się w przemyśle. Należy jednak pamiętać o tym, że jest on toksyczny dla organizmu ludzkiego. Pierwiastek ten ma działanie rakotwórcze.
Drugą postacią chromu jest chrom III, czyli w III stopniu utlenienia. Występuje on w żywności i jest ważnym składnikiem naszej diety. Wydalany jest z moczem, nie odkłada się w naszym organizmie oraz bierze udział w procesach metabolicznych.
Chrom - właściwości.
Kiedy mowa jest o chromie, przede wszystkim należy wspomnieć o tym, że bierze on udział w procesach metabolicznych tłuszczów, cukrów i białek. Warto tutaj zaznaczyć znaczenie metabolizmu cukru. Chrom zwiększa bowiem odpowiedź komórek na insulinę oraz obniża poziom glikemii. Co za tym idzie, może mieć on pozytywny wpływ na osoby z cukrzycą typu II.
Ponadto, warto wspomnieć, że jest on składnikiem enzymów trawiennych. Wiąże się to również ze zmniejszeniem łaknienia i regulacją apetytu. Ma to znaczenie w przypadku osób otyłych, u których pierwiastek ten bierze udział w zmniejszeniu tkanki tłuszczowej na rzecz tkanki mięśniowej.
Chrom odpowiada za regulacje poziomu cholesterolu w organizmie. Wyjaśniając, wpływając na utrzymanie równowagi między poziomami złego (LDL) a dobrego (HLD) cholesterolu, może mieć znaczący udział w zapobieganiu miażdżycy.
Ponadto chrom wspomaga kobiety po menopauzie, chroniąc je przed osteoporozą.
Źródła chromu.
Jak już wspomnieliśmy, chrom, który odnajdziemy w żywności, jest chromem o III stopniu utlenienia.
Przykładowe produkty, w których odnajdziemy chrom to:
- gruszki,
- grzyby,
- ostrygi,
- piwo,
- orzechy,
- produkty pełnoziarniste,
- drożdże,
- szparagi,
- ser,
- brokuły,
- pomidory,
- suszone daktyle, śliwki
Objawy i skutki niedoboru chromu.
Objawami niedoboru chromu są nietolerancja glukozy - objawia się to wysokim poziomem cukru w moczu jak i we krwi. Co więcej, możemy stracić na masie ciała, a w przypadku dzieci, może zostać zahamowany proces wzrostu. Istotnym objawem są również wahania nastroju, ciągły niepokój, stany lękowe, osłabienie, a nawet depresja.
W związku z tym, że chrom pozwala na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu w organizmie, tak możemy wywnioskować, że jego niedobór skutkuje podwyższonym cholesterolem.
Zbyt mała ilość pierwiastka w naszym organizmie może wiązać się również ze wzrostem ryzyka miażdżycy, naczyń krwionośnych, jak i również zaburzonym metabolizmem białek.
Skutki nadmiaru chromu.
Aby mieć nadmiar chromu w organizmie, trzeba byłoby suplementować go bardzo nierozsądnie. Jak już wcześniej wspomnieliśmy, pierwiastek ten jest wydalany z moczem, zatem kiedy pozyskujemy go tylko z pożywienia, nie powinniśmy się tym martwić.
Mimo wszystko warto znać skutki nadmiaru owego pierwiastka. Zbyt wielka dawka w organizmie może prowadzić do niewłaściwego działania wątroby i nerek, wrzodów dwunastnicy oraz żołądka, stanów zapalnych skóry jak i również do nowotworów.