Burak
Burak to bogate źródło minerałów takich jak magnez, potas, cynk, żelazo, fosfor oraz witaminy z grupy B, C, A, E, K. Skutecznie zapobiega między innymi infekcjom i przeziębieniom. Pozytywnie również wpływa na działanie układu krwionośnego, mięśniowego, a także na poprawę pamięci. Dzięki swoim właściwościom zapobiega anemii oraz pomaga w leczeniu białaczki. Spożywany przez kobiety w okresie menopauzy łagodzi uderzenia gorąca. Ponadto poprzez działania przeciwutleniające usprawnia wydalanie toksyn z organizmu. Dodatkowo pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu oraz walczy z nadwagą i otyłością.
Jest 3 produktów.
Niedoceniony na co dzień burak zawiera bogactwo witamin, aminokwasów i minerałów. Dzięki swoim wartościom odżywczym wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. W szczególności drogocenne jest jego działanie na układ krwionośny, jednak z pewnością każdy odkryje pozytywne skutki spożycia tego niepozornego warzywa.
Maksymalną ilość składników odżywczych znajdziemy w soku z buraka. Poddanie go procesowi gotowania, sprawia, że traci on większość swoich zdrowotnych właściwości. Lepiej więc postawić na spożycie surowego korzenia, a w sezonie wiosnenno-letnim także młodej botwinki oraz buraczanych liści. Na rynku dostępne jest także wiele suplementów diety zawierających sproszkowane lub liofilizowane warzywo w postaci kapsułek lub ekstraktu. Taka forma spożycia będzie szczególnie przydatna osobom, które nawet w ramach zbilansowanej diety nie są w stanie dostarczyć niezbędnej ilości składników odżywczych.
Zalety buraków:
- Dzięki wysokiej zawartości witaminy C burak przeciwdziała przeziębieniom i infekcjom, szczególnie tym wirusowym. Wspomaga nasz układ odpornościowy, zapobiega grypom i mononukleozie
- Buraki posiadają bogactwo witamin - między innymi C, E, A, K oraz grupę witamin B. Zawierają także aminokwasy i minerały.
- Zawierają azotany, które przekształcane są w organizmie ludzkim w tlenek azotu. Odpowiada on za rozluźnianie naczyń krwionośnych, poprawiając tym samym przepływ krwi i obniżając jej ciśnienie.
- Szczególnie polecany jest kobietom w ciąży ponieważ zawiera kwas foliowy, wpływając na poprawny rozwój płodu.
- Żelazo występujące w burakach jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział w procesie tworzenia krwi oraz transporcie tlenu do komórek.
- Zawierają betaninę, czyli antyutleniacz, który broni organizm przed działalnością wolnych rodników, a także pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych. Wraz z choliną, czyli witaminą B4 wykazują działanie antynowotworowe.
- Występowanie witaminy B1, czyli tiaminy, wspiera układ krwionośny. Szczególnie korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowego.
Wpływ buraka na codzienne życie:
- Redukuje uczucie zmęczenia i ospałość
- Wspomaga proces regeneracji po wysiłku fizycznym (przyśpiesza odbudowę mięśni oraz zmniejsza odczuwalność zakwasów)
- Spowalnia proces starzenia
- Podnosi wytrzymałość organizmu
- Poprawia odporność, zapobiega grypom oraz infekcjom wirusowym
- Zapobiega anemii oraz nowotworom
- Zalecany jest osobom stosującym chemioterapię oraz chorującym na białaczkę
- Obniża poziom cholesterolu we krwi
Burak - źródło cennego żelaza
Burak to przede wszystkim źródło żelaza. Wpływa ono na funkcjonowanie całego organizmu, przede wszystkim bierze jednak udział w wielu procesach układu krwionośnego. Jest składnikiem hemoglobiny - białka krwinek czerwonych, które transportuje tlen z płuc do wszystkich komórek organizmu.
Zwarty jest także w mioglobinie, białku występującym w mięśniach, które reguluje proces pobierania z krwi tlenu potrzebnego do pracy mięśni.
Burak w trakcie ciąży
Witamina B9, czyli kwas foliowy występujący w buraku stanowi ważny element w początkowej fazie rozwoju płodu. Wpływa ona na kształtowanie cewy nerwowej, czyli struktury układu nerwowego, która przekształca się w późniejszym etapie ciąży w mózg i rdzeń kręgowy.
Wysoka zawartość żelaza w buraku także będzie przydatna dla kobiet w ciąży. Spożywanie produktów bogatych w ten mikroelement wspomaga prawidłowy rozwój płodu. Przede wszystkim warunkuje prawidłowe kształtowanie układu nerwowego. Jego niedobór może prowadzić do przedwczesnego porodu, poronienia czy opóźnienia rozwoju u noworodka.